Teška godina za poljoprivrednike: Suša i led uništili povrtlarske kulture

Ilustracija

Velika suša pa onda led, kao posljedica klimatskih promjena, uništili su ne samo ratarske, već i povrtlarske kulture.

Najteže su prošle mahunarke. Tako primjerice mahune na osječkoj tržnici stoje 30 kuna pa su skuplje od kilograma piletine. Tragom toga posjetili smo proizvođače povrća u Beničancima u donjomiholjačkom kraju, piše HRT.

U “tvornici pod vedrim nebom” nikad nije lako proizvoditi. Posebice posljednjih godina, kada su klimatske promjene još izraženije pa je povrtlarima sve teže uzgojiti povrće na otvorenom.

“Svibanj je bio hladan, za mahune nepovoljan, lipanj – visoke temperature, cvijet otpadao, ne vrijedi ni vodu dati, i onda nakon toga svega led nam sve uništio”, žali se Cvija Špoljarić.



Prije mjesec dana, kad im je led “potukao” njihov trud, baš su se zatekli u polju. Teško je bilo, kažu, gledati kako im je sve dokrajčio.

“Stradale i tikvice, patlidžan, paprika. Patlidžan se obnavlja, tikvice isto, ali paprika se jako loše obnavlja, ne znam da će biti šta, ona se sad pomladila, sve ovisi o tome kakva će biti jesen”, kaže Špoljarić.

Loša iskustva s osiguranjem

I kako to već biva u prirodi, dio se polako obnavlja, no urod neće biti očekivan. A nije bio ni osiguran.

“Ne osiguravamo više jer kad se desi nešto, nema ništa od tih novaca. Osiguravala sam, 20 godina iduže. I tako sam loše iskustvo imala, na kraju nije bilo ništa od odštete”, kaže.

A posao nije nimalo lagan i kad se dogodi ovako teška godina, proizvođači se pokolebaju, pitaju se trebaju li nastaviti s radom.

“Trudiš se i sve, bude ti drago kad nešto napreduje, kad ćeš ubrati to što si posijao, posadio, kopao, i zadovoljan si, a onda kad se tak nešto dogodi, nije ugodno”, kaže Tihana Mihalek.

Nade ipak ima. Mlađi još imaju snage, barem pokušati. Tihana je posadila i lješnjake i nada se da će i njih, kao i povrće, dovoziti na osječku tržnicu, na kojoj njezina obitelj već 30 godina prodaje svoje proizvode.

Komentari