Terezija Gras zadovoljna slovenskom podrškom za ulazak Hrvatske u Schengen

Izvor: vlada.gov.hr

Državna tajnica u MUP-u Terezija Gras izrazila je, za sastanka sa slovenskim kolegom Francom Kanglerom, zadovoljstvo suglasjem obje zemlje da je članstvo RH u Schengenskom području sljedeći iskorak prema daljnjem jačanju vanjskih granica EU.

”Između dviju država postoji suglasje da bi se dva nova informacijska sustava na razini EU, Sustava ulaza i izlaza te Sustava za informiranje o putovanjima i njihovom odobrenju, trebali uspostavljati na hrvatskoj vanjskoj granici, imajući u vidu članstvo Hrvatske u Schengenskom području”, kazala je Gras nakon neformalnog sastanka s Kanglerom u utorak u Ilirskoj Bistrici.

MUP je u utorak priopćio kako je njihova državna tajnica istaknula da će se time ojačati kapaciteti hrvatske policije koja će dobiti dodatne alate za nadzor granice, što je značajno za suzbijanje krijumčarenja osoba.

Kangler pohvalio rad hrvatske policije na suzbijanju ilegalnih migracija

Državni tajnik slovenskog MUP-a Kangler pohvalio je rad hrvatske policije na području suzbijanja nezakonitih migracija.



Na sastanku je dogovorena provedba operativnih akcija na hrvatsko-slovenskoj granici, kako bi se građanima obje zemlje poslala poruka da njihove policije čine sve kako bi otklonile zabrinutosti zbog nezakonitih migracijskih kretanja.

Migrantskoj populaciji, ističu u MUP-u, poslana je poruka da se granica Hrvatske i Slovenije odlučno štiti te da se nezakoniti prelasci granica neće tolerirati.

”Svjesni smo da nezakonite migracije nisu samo pitanje koje treba rješavati bilateralno između Hrvatske i Slovenije, nego da na tom planu trebamo jačati podršku koju Hrvatska i Slovenija kao članice EU-a mogu pružiti državama u našem neposrednom susjedstvu koje taj put imaju pred sobom”, kazala je Gras.

Gras: Krenuti ka finaliziranju Sporazuma o policijskoj suradnji

Tijekom sastanka razgovaralo se i o zaključivanju Sporazuma o policijskoj suradnji koji, kako je navela, dva ministarstva usuglašavaju posljednje dvije godine te su stigli do točke gdje mogu krenuti ka njegovom finaliziranju.

”Taj sporazum smatramo važnim zato što on ionako dobru policijsku suradnju naših dviju država može podići na još višu razinu, što smatramo važnim i u kontekstu ilegalnih migracija, ali i suvremenih sigurnosnih izazova s kojima se suočavaju Hrvatska i Slovenija”, zaključila je Gras.

Na sastanku, kojem su nazočili zamjenik glavnog ravnatelja hrvatske policije Jozo Šuker te vršitelj dužnosti glavnog ravnatelja slovenske policije Andrej Jurič, razgovaralo se i o mjerama koje obje zemlje poduzimaju u kontekstu suzbijanja pandemije virusa Covid-19.

Komentari