Tedros Adhanom Ghebreyesus bez protivnika u utrci za ostanak na čelu WHO-a

flickr

Tedros Adhanom Ghebreyesus, poznat po svojoj ulozi u globalnoj borbi protiv covida-19, u utorak će biti bez protivnika za nominaciju za ostanak na čelu Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Očekuje se da će kandidatura prvog afričkog čelnika UN-ove zdravstvene agencije biti potvrđena nakon tajnog glasovanja na zatvorenoj sjednici izvršnog odbora WHO-a u utorak.

Na sastanku u svibnju, svih 194 država članica WHO-a imat će pravo iznijeti svoje mišljenje o tome žele li da bivši etiopski ministar zdravlja i vanjskih poslova ostane na dužnosti koju obnaša od 2017. godine. Kao jedini kandidat, gotovo da nema sumnje da će Tedros biti ponovno izabran.

Nakon što je covid-19 postao svjetska pandemija prije više od dvije godine, 56-godišnji specijalist za malariju dobio je mnogo pohvala za svoj način vođenja WHO-a tijekom krize. Afričke zemlje osobito su zadovoljne pažnjom koja je posvećena njihovom kontinentu i njegovom neumornom kampanjom da osigura siromašnim zemljama pošteni udio cjepiva protiv covida-19.

No, glavni izvor protivljenja dolazi iz Tedrosove rodne zemlje. Etiopska vlada bila je isprovocirana zbog Tedrosovog komentara o humanitarnoj situaciji u regiji Tigraj, vezano uz 14-mjesečni sukob.



Nakon što je Tedros ranije ovog mjeseca rekao za uvjete u Etiopiji da su pakao i optužio vladu da sprječava da lijekovi i druga pomoć za spašavanje života dođe do očajnih mještana, vlasti su zatražile istragu protiv njega zbog nedoličnog ponašanja i kršenja njegove profesionalne i pravne odgovornosti. No, čini se da Etiopija nema puno podrške za svoje kritike.

Iako je upotrijebio doista snažnu riječ, ono što govori odgovara činjenicama koje su primijetili i svi ostali čelnici humanitarnih agencija, rekao je zapadni diplomatski izvor za AFP te naglasio da nije bilo neprimjerenog ponašanja. Etiopska vlada je od samog početka pokušavala onemogućiti dr. Tedrosa da ponovno bude imenovan za glavnog ravnatelja WHO-a, rekao je izvor.

Unatoč protivljenju Etiopije, 28 zemalja, uglavnom iz Europe, ali velikim dijelom i iz Afrike, podržalo je Tedrosovu kandidaturu, uključujući i Keniju te Ruandu.

Sjedinjenje Američke Države također uvelike podržavaju šefa WHO-a. Podrška SAD-a šefu WHO-a smatra se velikom promjenom od početka pandemije, kada je administracija bivšeg predsjednika Donalda Trumpa počela povlačiti SAD iz WHO-a optužujući ih da su marionete Pekinga te da pokušavaju prikriti početke pandemije.

No, sadašnji predsjednik Joe Biden, zaustavio je povlačenje, a Washington je snažnije podržao Tedrosa jer je zauzeo oštriji stav prema Kini, zahtijevajući veću transparentnost oko podataka o izbijanju pandemije.

Komentari