Tatjana Korceba-Huić: Čak 442 trgovačka društva se zatvaraju i ne nastavljaju svoju aktivnost

Lipa

Lipa, udruga poreznih obveznika, Women in Adria i Inicijativa profesionalnih računovođa (IPHR) u ponedjeljak su uputili ministru Zdravku Mariću zahtjev za izmjenom Zakona o doprinosima. O čemu je točno riječ objasnila je Tatjana Korceba-Huić, suosnivačica udruge poreznih obveznika Lipa za portal Otvoreno.

“Mi tražimo od gospodina Marića da izmjeni Zakon o doprinosima koji je na snazi od 1. siječnja prošle godine i koji je izazvao velike probleme mikropoduzetnicima. Prema tom zakonu svi su obvezni prijaviti se na puno radno vrijeme i plaćati doprinose na propisanu osnovicu što je 24 tisuće kuna godišnje što mladim poduzetnicima početnicima stvara velike probleme jer je taj financijski teret nešto što se pojavilo iznenada”, rekla je Tatjana Korceba-Huić.

“Napravili smo anketu među računovodstvenim servisima i pitali smo ih kakva su iskustva s njihovim klijentima, malim mikropoduzetnicima koji su tek počeli. Rezultati ankete su više nego poražavajući. Čak 439 njihovih klijenata će zatvoriti svoje trgovačku društvo i otvoriti neku drugu formu u kojoj će djelovati. Međutim, 442 trgovačka društva se zatvaraju i ne nastavljaju svoju aktivnost. To je 442 obitelji. To su rezultati na malom uzorku od 250 računovodstvenih servisa, a u cijeloj Hrvatskoj ih ima oko 4 tisuće. Dakle, rezultati bi mogli biti puno gori”, dodala je.

Računamo da će ministar Marić obzirom na rezultate koje mi imamo, a vjerojatno i on ima neke povratne informacije kako djeluje ovaj zakon, povući ove izmjene odnosno, odgovoriti pozitivno na naše zahtjeve. Naši zahtjevi se odnose na poduzetnike početnike da oni do tri godine od osnivanja da roditelji, i majke i očevi da se podvedu pod iznimke, da imaju mogućnost da prijave radno vrijeme onoliko koliko rade a ne onoliko su obvezni plaćati doprinose na puno radno vrijeme”, zaključila je Korceba-Huić.



Komentari