Talijanski premijer tvrdi da Rusija laže o plinu; EK tvrdi da energetska sigurnost nije ugrožena

Twitter

Rusija je lagala kad je rekla da je uzrok nedavnog smanjenja u isporuci plina tehnički problem, kazao je u četvrtak talijanski premijer Mario Draghi, dok je Europska komisija rekla da energetska sigurnost nije neposredno u opasnosti.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov ranije je kazao da smanjenje opskrbe u zadnja dva dana nije unaprijed isplanirano, nego da je razlog tehničke naravi.

Tijekom posjeta Kijevu Draghi je odbacio to objašnjenje.

– I Njemačka i mi, kao i drugi, smatramo da su ovo laži. U stvarnosti plin koriste u političke svrhe, kao što su to činili i sa žitaricama, kazao je.



Europska komisija objavila je da europska energetska sigurnost nije neposredno u opasnosti zbog smanjenja ruske opskrbe plinom u više europskih zemalja u četvrtak.

– Na temelju naših razgovora s nacionalnim vlastima…nema naznaka o neposrednom riziku za sigurnost opskrbe, rekao je glasnogovornik Komisije.

Peskov je rekao da nedavno smanjenje opskrbe Europe ruskim plinom nije bilo planirano i da je posljedica sankcija koje su dovele do problema s turbinama koje trebaju održavanje.

Isporuka ruskog plina Europi u četvrtak je dodatno smanjena, izazvavši zabrinutost u vezi punjenja skladišta za zimu.

– Znamo da postoje problemi s turbinama, s njihovim održavanjem – turbina nije vraćena i negdje je blokirana, rekao je Peskov novinarima. To je posljedica sankcija, nema u tome ništa namjernog.

Komentari