Talijanska Vlada proglašava izvanredno stanje: 80 posto Venecije pod vodom

Talijanska vlada proglasit će u četvrtak izvanredno stanje zbog prirodne katastrofe u Veneciji. Nešto prije ponoći u noći na četvrtak, razina mora zaustavila se na 77 centimetara, što je daleko od jučerašnjih 1,87 metara koji nisu viđeni već 53 godine.

“Katastrofa koja je pogodila Veneciju udarac je srcu naše zemlje. Teško je gledati tako pogođen grad, njegovu umjetničku baštinu koja je u opasnosti, komercijalne aktivnosti na koljenima, rekao je premijer Giuseppe Conte koji je došao u grad.

U četvrtak popodne će se u Rimu sastati vlada kako bi proglasila izvanredno stanje zbog prirodne katastrofe za zonu Venecije, što je procedura koja daje vladi “posebne ovlasti i sredstva” kako bi što prije djelovala.

Porast razine mora u srijedu u kombinaciji s udarima vjera i kišom potopio je gotovo čitav grad: guverner regije Luca Zaia govori o 80 posto. Poginuo je jedan sedamdesetogodišnjak zbog strujnog udara.

More je prevrtalo gondole, izbacivalo ‘vaporette’ na obalu, poplavilo dućane, barove, restorane, te uzrokovalo prekid struje u čitavom gradu. Angažirano je 160 vatrogasaca koji su imali 400 intervencija.

Grad koji broji 50.000 stanovnika prima svake godine oko 36 milijuna turista, od kojih 90 posto stranaca.

“U pitanju je budućnost Venecije, više se ne može ovako živjeti. Potrebna je sigurnost kako bi se ovdje živjelo. I naš je međunarodni kredibilitet u igri”, ocijenio je gradonačelnik Luigi Brugnaro.

Gradonačelnik smatra prioritetom što prije završiti megaprojekt brane MOISE (eksperimentalni elektromehanički modul), kako bi se zaštitio čitav venecijanski bazen, a Conte drži da bi ga se vjerojatno moglo završiti do proljeća 2021.

Komentari