TALIJANI PLANIRAJU IZGLASATI ISKLJUČIVI GOSPODARSKI POJAS U JADRANU Tomašić: Hoće li Hrvatska konačno skupiti hrabrosti i učiniti isto?

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Zastupnica u Europskom parlamentu Ruža Tomašić objavila je da će talijanski parlament na prijedlog matične komore glasovati o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa u Jadranskom moru.

“Nije novost da Talijani više drže do Jadrana od naših vlasti”, napisala je u objavi na svom Facebook profilu dodajući kako se nameću barem dva važna pitanja na hrvatska javnost mora dobiti odgovor.

Kao prvo pitanje navodi da kako je moguće da Talijani razmatraju proglašenje svog isključivog gospodarskog pojasa kad su hrvatske vlasti na svaku takvu inicijativu odgovarale da to nije moguće jer nije u skladu s europskim pravom.

“Tvrdili su to unatoč tome što je na moje zastupničko pitanje još 2013. Europska komisija odgovorila da Hrvatsku ništa ne sprječava u proglašenju IGP-a, a netom prije toga velika stručna studija provedena za Komisiju izravno je sugerirala da se upravo u proglašenju IGP-a u Mediteranu krije velika ekonomska korist”, istaknula je.



TALIJANI ŽELE SVOJ ISKLJUČIVI GOSPODARSKI POJAS U JADRANU, A HRVATSKA SVOJ I DALJE ODBIJA PROGLASITI?!

Talijanski…

Objavljuje Ruža TomašićČetvrtak, 19. studenoga 2020.

 

Drugo pitanje je: Hoće li Hrvatska, u slučaju da Talijani proglase svoj IGP, konačno skupiti hrabrosti i proglasiti svoj IGP ili će naši vlastodršci ponovno tražiti opravdanja za nerad i odbijanje proširenja suvereniteta Republike Hrvatske na moru?

“Što se to mora dogoditi da bi našoj vlasti konačno na prvome mjestu bili naši hrvatski interesi?!”.

Smatra da bi Vlada trebala oformiti oformiti stručnu komisiju koja bi pomno razmotrila talijanske planove, konačno jasno definirala službeni hrvatski stav o isključivom gospodarskom pojasu i pojasnila ribarima i svima ostalima koji od mora žive što se za njih mijenja u slučaju da Talijani ovo izglasaju.

Dodaje kako je službeni upit poslala i ministrici poljoprivrede Mariji Vučković.

Komentari