Talibani se prvi put obratili javnosti: Mediji ne smiju pisati ništa protiv islamskih vrijednosti, a žene moraju poštovati šerijatski zakon

Ilustracija Foto: Flickr

Otkako su Talibani prije dva dana osvojili Kabul, tamo vlada šutnja. Ipak, danas se javnosti obratio njihov Glasnogovornik Zabihullah Mujahid, a on je uzbuđeno rekao kako su “konačno protjerali strance”.

Svi moraju poštovati šerijatski zakon

Evo što je poručio Mujahid: “Nakon 20 godina borbe emancipirali smo zemlju i izbacili strance. Ovo je trenutak ponosa za cijelu zemlju”, rekao je Mujahid. “Jamčimo sva prava žena u sklopu šerijatskog zakona.”

“Žene mogu raditi u obrazovanju i zdravstvu. Ako je međunarodna zajednica zabrinuta, neka znaju da će naše žene imati sva prava u okviru šerijata. Naše žene su muslimanke i moraju poštovati šerijatski zakon.”

Ustvrdio je i da mediji “moraju biti nepristrani, ali ništa u njima ne smije biti protiv islamskih vrijednosti, koje su nama jako važne. Mediji ne bi trebali raditi protiv nacionalnog jedinstva, ne bi trebali promovirati podjele, trebali bi raditi na zajedništvu zemlje”.



Žene su prisutne u našem društvu

Nakon toga se okrenuo na možda i najspominjanije pitanje oivh dana, ono o ženama: “Oprostili smo svima koji su se borili protiv nas. Animoziteti moraju završiti. Ne želimo nikakve vanjske ni unutarnje neprijatelje”, kazao je Mujahid. Na novinarsko pitanje kazao je da će dozvoliti ženama da rade i studiraju: “Žene će biti vrlo aktivne u našem društvu, ali naravno u sklopu naših okvira”.

“Ovo je muslimanska zemlja, kao što je bila i prije 20 godina, ali mi smo se promijenili u tom periodu. Zakoni koji će vrijediti u zemlji bit će odgovornost buduće vlade”, kazao je i dodao da ozbiljno rade na formiranju nove vlade te da imaju sve granice pod kontrolom.

Dosta je rata

“Neće biti šverca oružja, prikupit ćemo svo oružje koje se koristilo u ratu”, Zabihullah Mujahid zatim kaže da su “nakon 20 godina borbe emancipirali zemlju i protjerali strance. Ovo je ponosan trenutak za cijelu naciju”, rekao je.

“Želimo osigurati da Afganistan više ne bude ratište. Oprostili smo svima onima koji su se borili protiv nas. Animozitetima je došao kraj. Ne želimo nikakve vanjske ili unutarnje neprijatelje”, kazao je Mujahid.

Komentari