Tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu: Obnova ne zapinje, očekivanja su izuzetno velika

Screenshot HRT

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Gordan Hanžek, komentirao je tijek i provedbu postpotresne obnove na Banovini.

Sinoć u 1 sat i 27 minuta novi je potres probudio stanovnike Banovine – 3,7 prema Richteru dobro je protreslo već oštećene zgrade i obiteljske domove. Više od 7 tisuća kuća čeka nekonstrukcijsku obnovu, a više od 8 tisuća čeka na konstrukcijsku. Dosad ih je obnovljeno samo 250.

“Ono što nas veseli, na što smo išli kad smo pokrenuli ovaj postupak programa rekonstrukcijske obnove, da izazovemo interes građevinskog sektora. Znamo da građevinski sektor radi na poslovima koji traju od par mjeseci pa do više godina, i taj interes je bio vrlo bitan.

U ovom trenutku imamo angažirano 27 projektanata i 30 izvoditelja i cijeli niz javnih natječaja koji su okončani – za 3000 projekata obiteljskih kuća, to je što se tiče projektiranja, i dva natječaja po 1500 kuća za sanaciju obiteljskih kuća”, rekao je Gordan Hanžek, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje za središnji Dnevnik HTV-a.



Na terenu je trenutačno oko 400 radnika. Na pitanje je li to manje od onoga čemu su se nadali, odgovara:

“Znamo da građevinski sektor, ne samo u Hrvatskoj, nego u cijeloj Europi, vapi za radnicima. I mi smo išli za visokim ciljevima da pobudimo što veći interes i interes se pojačava. I to je ono što nas veseli jer mi svakodnevno dobivamo upite od građevinara da se uključe u obnovu. Mi ćemo krajem osmog mjeseca pokrenuti još jedan natječaj, za 1500 objekata”, najavio je.

U sedam mjeseci obnovljeno je 250 kuća. Procjena trajanja obnove bila je tri do četiri godine, a ovim tempom će trebati više od 17, ustvrdila je voditeljica Vlatka Kalinić.

“Početak ovog programa bio je točno 12. ožujka. Suradnja s jedinicama lokalne samouprave, prikupili smo 7159 zahtjeva za obnovu. Poštujemo maksimalno odredbe Zakona o javnoj nabavi. To je jedan pripremni postupak, pilot-projekt, da vidimo na koji način će se projekt odvijati.

Danas je bio još jedan potres, 3,7. Ti afteršokovi izazivaju dodatna oštećenja. Imamo preko 7000 novih prijava na području Banovine za dodatna oštećenja. To je jedan vrlo dinamičan proces. Ali ne govorimo o 250, 250 je kuća koje su kompletno gotove s testom dimnjačara. Danas se radi na 192 kuće. Imamo 805 gotovih projekata, a gotov projekt za nas znači projekt sa suglasnošću vlasnika, rekao je, dodavši kako nemaju problema sa suglasnošću vlasnika”, rekao je.

“Apsolutno takva jedna sinergija da se čovjek naježi, pozitivno, ta jedna komunikacija s ljudima”, dodaje.

Na pitanje gdje onda zapinje, kaže:

“Ja ne bih rekao da zapinje. Očekivanja su izuzetno velika, mi si kao Stožer zadajemo visoke ciljeve”, rekao je, dodavši kako je danas primjerice 245 kuća uklonjenih na tom području od 473 zahtjeva.

“To su sve bile kuće koje su ugrožavale stanovnike i promet. Za svaku kuću valja dobiti suglasnost vlasnika da ju se sruši”, dodao je.

“Sigurno da na početku jedne takve utrke, a ovo je jedan maraton, koji će trajati, svaki početak izgleda težak, ali je krenulo”, rekao je.

U Petrinji je otvoren Centar za obnovu Banovine.

“Od 1. lipnja Centar radi, diše punim plućima. U Centru rade službenici Središnjeg državnog ureda, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, djelatnici iz gradske uprave Petrinje i Sisačko-moslavačke županije, i to je centar koji pruža uslugu građanima. U dva mjeseca je 2500 građana posjetilo centar, došlo sa svojim problemima koje rješavamo, rekao je, dodavši kako je bilo i više od 2500 telefonskih poziva. Podsjetio je i da je linija 044 555 290 dnevno otvorena”, zaključio je.

Komentari