Tajna strast glavnog inspektora Andrije Mikulića je lov na veprove

Bruno Konjevic / CROPIX

Stoji glavni državni inspektor, na glavi narančasta kapa, a ispred njega osamdesetak ubijenih veprova. Nije ovo početak nekog vica ili anegdota iz teške glavnoinspektorske svakodnevice. Tako se ukratko može opisati jedan od prizora promotivnog videa snimljenog u lovištu Podravlje u kojem Andrija Mikulić, s puškom na ramenu i u stavu mirno, zajedno s drugim lovcima odaje počast odstrijeljenoj divljači, objavio je Telegram.

Prema datumu navedenom na samom početku ovog lovačkog mini-trilera, čini se da je nekoliko dana uoči Božića prošle godine, glavni državni inspektor odlučio predahnuti od lova na minimalne tehničke uvjete stolova ispred restorana i prebacio se na divlje svinje. Usput je spremno i s propisanom opremom, sudjelovao u spotu za lovište u Baranji.

Spot je montiran efektno, prepun je kratkih kadrova, no pozornim gledanjem već na početku može se uočiti Mikulića s narančastim šalom i kapom kako sjeda u automobil na čelu kolone koja kreće prema lovištu. Kasnije ga u nekoliko kadrova uglavnom vidimo u postroju s drugima prije i nakon lova.

Dugogodišnju koncesiju na 9200 hektara lovišta službenog naziva Podravlje XIV./II. drži tvrtka Fermopromet iz obližnje općine Jagodnjak. U središtu lovišta, okružena stoljetnim platanama, nalazi se i pitoreskna lovačka kuća.

Osim što se tamo uz pušku i lavež lovačkih pasa opušta moćni zagrebački HDZ-ovac i glavni inspektor Mikulić, to nije jedina dodirna točka stranke i tvrtke. Iz javno dostupnog izvješća o donacijama za potporu političkog djelovanja, vidljivo je kako je Fermopromet donirao 20.000 kuna HDZ-u uoči parlamentarnih izbora 2015. godine.

Interesantan je i transfer o kojem je prije dvije godine pisao portal Net.hr. Lana Bogdan, tajnica predsjednika uprave i vlasnika Fermoprometa Huberta Kišpala, s te je pozicije krajem 2016. avansirala na dužnost ravnateljice Agencije za poljoprivredno zemljište, naravno, nakon provedenog natječaja.

Nakon što je Agencija ukinuta, dio zaposlenika prešao je u Ministarstvo poljoprivrede Tomislava Tolušića. Tako je mlada pravnica i danas na poziciji načelnice Sektora za pravne poslove i etička povjerenica u ministarstvu.

U lovu je bio i Bandićev poduzetnik

Ono što bi glavnom državnom inspektoru također moglo biti zanimljivo jest da je Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) pokrenula upravni postupak protiv Fermoprometa zbog potencijalne povrede Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom.

Naime, analizom ugovora Fermoprometa s dobavljačima i uvjeta otkupa žitarica, AZTN je utvrdio jednu ili više nejasnih ili spornih odredbi, što je iniciralo sam postupak.

Jesu li kršili zakon ili ne, još nije poznato, s obzirom na to da Agencija u godinu i pol od početka postupka nije donijela odluku.

Tu nije kraj zanimljivostima.

Naime, uz naoružanog Andriju Mikulića rame uz rame stoji ni manje ni više nego građevinar Pave Vukelić, član stranke Milana Bandića koji je nedavno dospio u fokus javnosti kada je Telegram otkrio kako je Bandić novcem od donacija za obnovu nakon potresa, dio materijala kupio baš od Vukelićeve tvrtke.

Pavo Vukelić lovom je bio vidno zadovoljan. U promotivnom videu čuje se kako komentira: “Lov je bio jako uspješan i mislim da nema boljeg lova u Hrvatskoj od ovoga. Ovo je Amerika”.

Glavnom državnom inspektoru poslali smo nekoliko pitanja vezanih uz lov. Potvrdio je kako je “na poziv lovo-ovlaštenika uz oko 40 sudionika sudjelovao u lovu na krupnu divljač” i demantirao bilo kakvu povezanost s vlasnikom lovišta.

Iz Telegrama su ga upitali i kakva je priroda njegovog odnosa s Pavom Vukelićem, na što je odgovorio: “Isključivo poznavanje bez privatne ili poslovne suradnje”, piše Telegram.

Komentari