Tajanstvena Riječka tvrtka ima gigantsku dobit, ogroman dug, no ne zna se čime se bave

Twitter

Nakon što su objavljeni najveći porezni dužnici, među njima iskače tvrtka Giomax. Registrirana je u Rijeci, na adresi nedaleko od riječke gradske tržnice. Porezni dug je velik – četiri milijuna kuna, ali nevjerojatna je i dobit – čak 30 milijuna.

Čime se bavi, ne zna se, na prijavljenoj adresi ne postoji, a ne odgovara ni broj telefona koji se može pronaći na internetu. Poznato je tek da su vlasnici Talijani, donosi u svom prilogu RTL.

‘Odmah se traži postupanje Porezne’

Ipak, bivši ministar finacija Slavko Linić ističe kako je to sasvim dovoljno da se može zaključiti kako nije u pitanju legalno poslovanje.

“S obzirom na povezanost vlasnika s talijanskim tvrtkama može biti pretpostavka da je to služilo za pranje novca, da nije naplaćeno potraživanje pa samim tim nije se moglo platiti poreze, ali evidentno je, ako netko ostvari ispod dvije godine preko 70 milijuna s 23-24 milijuna zarade, onda tu traži efikasno postupanje Porezne uprave”, rekao je za Linić za RTL. Linić napominje da bi uz poreznu listu trebalo jasno obrazložiti zašto je dug nastao. “Da li zato što je dobit na fiktivnim računima, a nije naplaćeno ili je dobit zato što nije bilo rashoda, pa se jednostavno ne misli platiti poreze u Hrvatskoj i zatvoriti tvrtku”, kaže Linić.



U Hrvatskoj je, kaže, problem što je tvrtke prejednostavno osnovati, stvaraju se dugovi, tvrtka se, zatim, zatvara a vlasnik osniva novu. Predlaže kazne i suradnju s drugim državama. “Pogotovo što smo u istoj europskoj zajednici. Bitka protiv pranja novca je načelo koje je itekako jako kod financijera u europskoj zajednici”, kaže Linić.

Na internetu postoji i broj telefona, ali to može biti svatko tko je preko tog broja osnovao tvrtku. Novinarka RTL-a je nazvala taj broj, ali su joj rekli da na tom broju nikada nije bila tvrtka Giomax, Riportal.net.hr 

Komentari