Tabak: Ministar Banožić priželjkuje vojne nabave po modelu generala Zagorca

Iza odluke Vlade da Hrvatska kupi 12 borbenih aviona F3R Rafale za 999 milijuna eura ostalo je puno neodgovorenih pitanja o tome na što će zapravo porezni obveznici potrošiti gotovo milijardu eura. 

odluku o kupnji borbenih aviona Rafale komentirao je vojni analitičar Igor Tabak koji je rekao da o odluci znamo jako malo. 

“Ono što je premijer rekao, jedino je što je javno poznato. Znamo iznimno malo. Tehničke karakteristike možemo pogledati, kao i nekoliko poslova u kojima je Francuska te avione prodavala… Puno je nagađanja u brojkama koje čujemo”, dodao je Igor Tabak.

Odgovarajući na pitanje treba li “jednoj maloj Hrvatskoj svemirski brod”, Tabak je odgovorio da se treba jasno postaviti okvir.



“Da li nam je naglasak na čuvanju zračnog prostora ili idemo šire od toga. Nije isto kupujete li tehniku za jedno ili za drugo ili za sve skupa. Ako gledamo ratne situacije, a pogledamo Hrvatsku danas, u kojoj se ponovno slavi Dan državnosti, nažalost, obrana povratkom u te iste devdesete zapravo gubi puno stvari jer ova dodatna razina transparentosti nije bila slučajna”.

Dodao je kako je transparentnost teškom mukom uvedena približavanjem NATO-u i EU-u,

“Da bi se suzbila naša tradicija iz devededestih kada je sve bilo rađeno ispod stola da bi se još danas koprcali s onom nabavom radara za more, koji nikad nisu stavljeni u funkciju, a skupo su plaćeni u zadnjem poslu generala Zagorca i njegovog načina postupanja u obrani, koji bi naš današnji ministar najradije opet vidio na djelu.”, rekao je za N1.

Komentari