Svjetski mediji prenose gradonačelnika Petrinje: Ovo je kao Hirošima, pola grada mi nema. Nalazim se trenutno pred mrtvom djevojčicom

Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

U razornom potresu koji je u utorak pogodio Hrvatsku poginula je djevojčica, više je ozlijeđenih, a potres su osjetili Sisak, Zagreb, drugi hrvatski gradovi pa i susjedne zemlje, pišu svjetski mediji ističuću dramatične riječi gradonačelnika Petrinje koji je stanje u epicentru potresa usporedio s Hirošimom.

Poginula je najmanje jedna osoba, djevojčica, i ima ozlijeđenih, rekao je Darinko Dumbović, čelnik grada 50-tak kilometara od Zagreba, prenosi dpa.

“Ovo je užasno, ima žrtava, ima ozlijeđenih. Vidjeli smo jedno dijete da je poginulo na trgu”, dodao je.

Situaciju u gradu usporedio je sa Hirošimom, navodi je Tanjug. “Ovo kao da je Hirošima, pola grada mi nema. Nalazim se trenutno pred mrtvom djevojčicom koja je poginula, čekamo pomoć”, rekao je Dumbović.



 

Potres je izazvao veliku štetu u Petrinji, Sisku, Zagrebu i drugim gradovima, a bio je toliko snažan da se osjetio i u susjednim zemljama..

Sedmero inženjera spašeno je iz ruševina zgrade koju su pregledavali nakon ranijih potresa magnitude 5.2 i 5.0 u ponedjeljak.

Ima prijeloma, potresa mozga… 

Petrinja je čini se najteže pogođena, ali ruševina ima na ulicama Siska i Zagreba, dodaje njemačka agencija.

Svjetski mediji objavili su da je nuklearka Krško u Sloveniji, nedaleko od granice s Hrvatskom, zatvorena iz opreza, dok se ne procijeni nastala šteta.

Snažan potres magnitude 5.3 pogodio je Zagreb 22. ožujka i taj potres je do današnjeg dana bio najsnažniji potres u 140 godina, podsjeća Reuters.

Dodaje da je N1 snimio izvlačenje muškarca i djeteta iz ruševina. I reporter Al Jazeere svjedočio je izvlačenju dječaka i njegovog oca iz automobila zatrpanog u ruševinama.

Tomislav Fabijanić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu u Sisačko-moslavačkoj županiji, rekao je da je u Petrinji i u Sisku puno ozlijeđenih.

“Ima prijeloma, potresa mozga, a neki su morali na operaciju”, rekao je Fabijanić, navodi Reuters.

Potres se osjetio u susjednoj Srbiji, Bosni i Hercegovini te u Grazu u južnoj Austriji, pišu Al Jazeera i ABC News.

U glavnom gradu su ljudi u strahu istrčali na ulice i u parkove. Mnogi napuštaju Zagreb i ignoriraju zabranu putovanja nametnutu zbog pandemije koronavirusa, prenio je ABC News.

Komentari