Svjetski mediji pišu o ostavci Dražena Jelenića zbog masonske afere

Goran Mehkek / CROPIX

I svjetski mediji pišu o aferi u kojoj se našao sada već bivši glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić, nakon što je otkriveno da je član masona.

Reuters je objavio vijest s naslovom “Hrvatski glavni državni odvjetnik dao ostavku jer je mason“, a tu vijest prenijeli su potom i Guardian, New York Times…

“Glavni državni odvjetnik morao je odstupiti zbog pritiska iz vrha vlasti, nakon što je javno priznao da je mason“, piše Reuters te citira izjavu Jelenića:

“Članstvo u tom legalnom društvu ni na koji način nije utjecalo na moj posao, ali insinuacije koje su se nedavno pojavile u javnosti učinile su moje obnašanje funkcije glavnog državnog odvjetnika nemogućim.”



Reuters navodi i kako je premijer Andrej Plenković ranije dao ultimatum Jeleniću, kazavši da će ga Vlada smijeniti ako ne odluči sam podnijeti ostavku.

Dodaju da je Jelenić postao glavni državni odvjetnik 2018. godine te kako neki članovi konzervativnog HDZ-a smatraju da je morao jasno navesti da je mason prije nego što je postao glavni državni odvjetnik.

Na kraju Reuters piše kako na stranicama hrvatskih masona stoji da je to društvo koje okuplja “časne ljude koji raspravljaju o raznim moralnim i filozofskim pitanjima i rade za dobrobit svoje zajednice”, prenosi Index.

Komentari