Svjetski dan zaštite okoliša: UN pokrenuo novu inicijativu za borbu protiv klimatskih promjena

Ilustracija: Pixabay

Ujedinjeni narodi pokrenuli su u petak novu inicijativu za borbu protiv klimatskih promjena, na Svjetski dan zaštite okoliša, kojoj je cilj potpuni prekid emisija štetnih plinova do 2050. godine.

Cilj kampanje čiji je moto “Utrka do nule” je prekinuti emisije stakleničkih plinova “najkasnije do 2050. godine”.

Prema podacima UN-a gotovo tisuću tvrtki, 458 gradova, 24 saveznih država i regija, 500 sveučilišta i 36 velikih investitora već je pristalo smanjiti emisiju na nulu do te godine.

Među njima su tvrtke Rolls-Royce, Nestle i modni gigant Inditex, krovna korporacija brendova poput Zare.



više od 120 država želi postati klimatski neutralnima do sredine stoljeća .

Predsjednik iduće svjetske klimatske konferencije, britanski ministar energetike Alok Sharma, ranije je kazao kako svjetske ekonomije nakon pandemije koronavirusa trebaju biti ponovno pokrenute na održiviji i čišći način.

Nova “Utrka do nule” treba ohrabrivati tvrtke i lokalne vlasti da budu ambicioznije u zaštiti okoliša, poručio je.

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se od 1972. godine

UN-ov Međuvladin panel o klimatskim promjenama ističe kako je Zemlja toplija od predindustrijskog razdoblja za 1 stupanj, dok su protekle četiri godine bile najtoplije otkad se bilježe ti podaci.

Stručnjaci upozoravaju kako su vremenski ekstremi pokazali što će se dogoditi čovječanstvu ako se ne zaustave klimatske promjene – nove gigantske oluje, veliki požari poput onih u SAD-u i Australiji, te daljnje otapanje leda na Zemljinim polovima.

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se svake godine na dan kad je 1972. u Stockholmu održana prva UN-ova Konferencija o okolišu.

Komentari