Svjetski dan cerebralne paralize: Obilježit će se u okviru projekta ´Mi smo ovdje uključeni´

Twitter

Svjetski dan cerebralne paralize, 6. listopada, društveni je pokret za zajednicu cerebralne paralize radi osiguravanja i uživanja punih prava, pristupa i mogućnosti za sve osobe s cerebralnom paralizom, a ove godine u Hrvatskoj će se obilježiti kroz projekt “Mi smo ovdje uključeni”.

Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize ovogodišnju kampanju Svjetskog dana cerebralne paralize obilježit će održavanjem kuharske radionice za osobe s cerebralnom paralizom u okviru projekta “Mi smo ovdje uključeni” koji financira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Edukativne kuharske radionice, istaknuli su, provode se radi socijalnog uključivanja i prihvaćanja novih vještina i sposobnosti za osobe s cerebralnom paralizom.

Cerebralna paraliza kompleksan je invaliditet koji traži interdisciplinarni pristup, a osobe s cerebralnom paralizom često su “nevidljive” u društvu i isključene iz zajednice.



Zbog toga se, dodali su, ovogodišnjom kampanjom želi ukazati na ključna područja na kojima treba aktivno doprinositi kako bi se utjecalo na promjene javne svijesti, inkluzivnog obrazovanja, bolje kvalitete života, dostupnosti medicinskog i terapijskog pristupa, mogućnosti zapošljavanja, vlastitog doprinosa zajednici te građanskim pravima.

Kampanja omogućuje poduzimanje akcija i pomaže u izgradnji globalnog pokreta za promjene.

“Diljem svijeta naše zajednice i ljudi primorani su prilagoditi se velikim promjenama uzrokovanom pandemijom COVID-19. U ovoj krizi koja je pogodila cijeli svijet osobe s cerebralnom paralizom i njihove obitelji izloženi su promjenama razbijajući barijere i pokušavajući stvoriti bolje preduvjete za svakodnevni život. Uostalom, poznata je činjenica da cijeli svoj život osmišljavaju kreativna rješenja kako bi svoj život učinili lakšim i boljim”, istaknuli su iz Hrvatskog saveza udruga cerebralne i dječje paralize.

“U utorak, 6. listopada, potaknite članove obitelji, prijatelje i svoju zajednicu na zajedničku šetnju, rolajte, trčite, vozite bicikl, utrkujte se, kupajte se u moru ili na bazenu, boćajte s prijateljima ili pokušajte s nekim drugim sportom, šećite po brdima i osvojite vrh, igrajte se, kuhajte ili pokušajte s nečim novim. Dobro se zabavite! Upotrijebite maštu i budite aktivni u nečemu u čemu uživate”, pozvali su iz Saveza.

Komentari