Svjetske burze rasle, unatoč jačanju inflacijskih pritisaka. Ovi trendovi ukazuju na nastavak oporavka najvećeg svjetskog gospodarstva

wall street/profimedia

Trgovalo se nesigurno zbog jačanja inflacijskih pritisaka, što bi moglo navesti američku središnju banku na zaoštravanje monetarne politike prije nego što se očekivalo. Podaci o inflaciji i dalje će oscilirati.

Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica porasle, zahvaljujući dobrim pokazateljima iz najvećih svjetskih gospodarstava, no trgovalo se nesigurno zbog jačanja inflacijskih pritisaka.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna ojačao 0,9 posto, na 34.529 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,2 posto, na 4.204 boda, a Nasdaq indeks 2,1 posto, na 13.748 bodova.

Prvi rast Dow Jones i S&P 500 indeksa nakon dva tjedna pada zahvaljuje se dobrim pokazateljima iz američkog gospodarstva.



Tako je prošloga tjedna objavljeno da je tjedan dana prije broj prvih zahtjeva za pomoć nezaposlenima pao više nego što se očekivalo, na 406.000, najnižu razinu u 14 mjeseci.

To ukazuje na daljnja poboljšanja na tržištu rada nakon postupnog ukidanja restrikcija povezanih s pandemijom koronavirusa.

Drugo izvješće pokazalo je, pak, da su kompanije nastavile ulaganja u opremu, i to bržim tempom nego prijašnjih mjeseci.

To ukazuje na nastavak oporavka najvećeg svjetskog gospodarstva, pa su najviše porasle cijene dionica u sektorima koji bi od toga trebali imati najviše koristi, kao što je financijski.

No, trgovalo se nesigurno zbog jačanja inflacijskih pritisaka, što bi moglo navesti američku središnju banku na zaoštravanje monetarne politike prije nego što se očekivalo.

Prema izvješću o troškovima osobne potrošnje, potrošačke su cijene, bez cijena hrane i energije, u travnju porasle 0,7 posto na mjesečnoj razini, dok su u posljednjih 12 mjeseci porasle 3,1 posto.

Premda je to znatno iznad Fedove ciljane razine inflacije od 2 posto, ulagači su odlučili ignorirati taj podatak.

“Potrošačke su cijene znatno porasle, no ne puno više nego što se očekivalo, a podaci o inflaciji i dalje će oscilirati”, kaže Keith Buchanan, portfelj menadžer u tvrtki Globalt.

Ulagači su zasad odlučili vjerovati dužnosnicima Feda koji iz dana u dan ponavljaju da će rast inflacije biti privremen i da se nastavlja voditi popustljiva monetarna politika, premda neki od njih poručuju i da se bliži vrijeme kada bi trebalo započeti raspravu o smanjenju iznosa za kupnju državnih obveznica, što bi bio prvi korak prema zaoštravanju monetarne politike.

Povećanje potrošnje dobra vijest

Ulagače je prošloga tjedna ohrabrila i vijest da će predsjednik Joe Biden u svom prvom prijedlogu proračuna, za fiskalnu 2022. godinu, tražiti povećanje savezne potrošnje na 6.000 milijardi dolara.

Uz to, Biden poziva na povećanje minimalnih satnica te predlaže velike investicije u infrastrukturu.

Premda sve to izaziva zabrinutosti zbog mogućeg rasta inflacije, tržišta su dobro reagirala na najavu dodatne državne potrošnje.

“Povećanje potrošnje dobro je za rast svjetskog gospodarstva i tržišta dionica, pa je to poboljšalo raspoloženje ulagača”, kaže Kyle Rodda, analitičar u IG-u.

Nakon što je nedavno pao 4,3 posto ispod svoje rekordne razine, dosegnute 7. svibnja, S&P 500 sada je udaljen od te razine još samo oko 1 posto.

A zbog zabrinutosti u vezi inflacije, analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da će na kraju ove godine taj indeks biti samo oko 2,5 posto iznad sadašnjih razina.

I na europskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,05 posto, na 7.022 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,5 posto, na 15.519 bodova, a pariški CAC 1,5 posto, na 6.484 boda.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks skočio 2,9 posto, na 29.149 bodova

Komentari