Svjetska zdravstvena organizacija tvrdi da je njena posljednja istraga o porijeklu COVID-19 neuvjerljiva

Facebook

Svjetska zdravstvena organizacija priopćila je u četvrtak da je njena posljednja istraga o porijeklu COVID-19 neuvjerljiva, uglavnom zato što nedostaju podaci iz Kine, što je još jedan udarac njenim višegodišnjim naporima da utvrdi kako je pandemija počela.

U izvještaju panela stručnjaka, WHO navodi se da svi dostupni podaci pokazuju da novi koronavirus koji uzrokuje COVID-19 vjerojatno potiče od životinja, vjerojatno slijepih miševa, što je sličan zaključak kao i prethodni rad agencije UN-a na tu temu 2021. koji je uslijedio nakon putovanja u Kinu.

Podaci koji nedostaju, posebno iz Kine, gdje su prvi slučajevi prijavljeni u prosincu 2019., značili su da nije bilo moguće točno utvrditi kako je virus prvi put prenijet na ljude.

Nalazi će vjerojatno povećati sumnje da će biti moguće utvrditi kako i gdje se virus pojavio.Oni će također ubaciti hitnost u napore da se preispita WHO i njene procedure za hitne zdravstvene slučajeve, jer agencija nastoji da se ponovno potvrdi nakon godina kritika zbog svog upravljanja pandemijom.

WHO kaže da je izvještaj, prvi od nekoliko očekivanih od panela, također o izradi boljeg načina za ispitivanje porijekla budućih epidemija.

Glavni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus pisao je kineskoj vladi dva puta u veljači ove godine u potrazi za više informacija, pokazuje izvješće, iako su autori također rekli da je Kina dostavila neke podatke na zahtjev.

Porijeklo pandemije, koja je ubila najmanje 15 milijuna ljudi, postalo je ispolitizirano. Znanstvenici kažu da je važno utvrditi što se dogodilo kako bi se spriječile slične epidemije.

Komentari