SVIJET DRHTI, OPASNO SE KUHA! ‘Ne želimo još jedan Černobil, radioaktivni materijal došao bi do Slovenije’

Foto: Guliver

Opasno se kuha oko najveće ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje, što nikako nije dobra vijest, kako za Ukrajinu, tako i za ostatak Europe.

Ukrajinska vojna obavještajna služba upozorila je da se ruske snage možda spremaju izvesti ‘provokaciju’ u nuklearnoj elektrani koja je pala pod njihovu kontrolu. Ukrajinska obrambeno-obavještajna agencija rekla je da je zabrinuta da Rusija planira organizirati incident u elektrani u petak, te ima informacije da je osoblje ruske nuklearne tvrtke Rosatom napustilo lokaciju.

S druge strane, Rusi su također optužili Ukrajinu da planira ‘provokaciju’ u elektrani, što bi se trebalo poklopiti s posjetom glavnog tajnika UN-a Ukrajini. Kada je António Guterres u travnju otputovao u Kijev, Moskva je izvela zračni napad na grad.

U srijedu je ukrajinski ministar unutarnjih poslova Denys Monastyrsky je tijekom vježbe za djelatnike hitne pomoći u Zaporožju rekao da se Ukrajina mora “pripremiti za sve scenarije”.



Rusija: Radioaktivni materijal mogao bi prekriti Poljsku, Njemačku i Sloveniju
Glavni tajnik NATO-a, Jens Stoltenberg, također je upozorio da je rusko zauzimanje elektrane “povećalo rizik od nuklearne nesreće ili incidenta” i optužio Moskvu da je bila “nesmotrena” korištenjem područja kao polazne platforme za pokretanje topničkih napada na ukrajinske snage.

Iz Rusije dolazi još zabrinjavajućih izjava kako bi mogli zatvoriti samu elektranu, tvrdeći da su rezervni sustavi podrške oštećeni u udarima. Igor Kirillov, načelnik snaga za radioaktivnu, kemijsku i biološku obranu, rekao je da će, ako dođe do nesreće na tom mjestu, radioaktivni materijal prekriti Poljsku, Njemačku i Sloveniju, prenosi Guardian.

Ruska vozila viđena unutar turbinske hale ukrajinske nuklearne elektrane
Na internetu se pojavio novi video koji prikazuje ruska vojna vozila unutar turbinske hale povezane s nuklearnim reaktorom u ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporožje, gdje je pojačano granatiranje potaknulo strahove od nuklearne katastrofe.

CNN je geolocirao i potvrdio autentičnost videa koji je u četvrtak počeo kružiti društvenim mrežama. Nije jasno kada je video snimljen. Snimka prikazuje jednu od šest turbinskih prostorija smještenih na zapadnoj strani nuklearne elektrane, koja se nalazi u jugoistočnom gradu Enerhodaru. Svaka turbinska dvorana povezana je i ugrađena u veliku zgradu u kojoj se nalazi nuklearni reaktor.

Vozila, koja izgledaju kao standardni ruski vojni kamioni, nalaze se na krajnjem zapadnom rubu zgrade u prizemlju, nešto više od 130 metara od reaktora. Najmanje pet vozila – od kojih je jedno jasno označeno proratnim simbolom “Z” – vidi se na videu. U blizini vozila nalazi se niz različitih paleta. Iz videa nije jasno jesu li palete i strukture nalik šatorima dio ruske vojske ili su povezane s radom elektrane.

Moskva je ranije rekla da je jedina vojna oprema u postrojenju vezana za stražarske dužnosti. U četvrtak je rusko ministarstvo obrane ustvrdilo da satelitske snimke “pokazuju da oružje nije postavljeno na području ove postaje”.

CNN je kontaktirao rusko ministarstvo obrane za komentar o tome što se nalazi unutar i oko vojnih vozila u prostoriji s turbinama, ali nije odmah dobio odgovor. I Ukrajina i Rusija međusobno su se optuživale za prijetnju nuklearnim terorizmom, posebice oko elektrane.

Kijev je opetovano optuživao ruske snage da skladište teško naoružanje unutar kompleksa i koriste ga kao zaklon za pokretanje napada, znajući da Ukrajina ne može uzvratiti vatru bez opasnosti da pogodi jedan od reaktora elektrane. Moskva je u međuvremenu tvrdila da ukrajinske trupe gađaju to isto mjesto.

U ponedjeljak je predsjednik ukrajinske državne nuklearne elektrane Petro Kotin rekao da Rusija skladišti 14 “jedinica teške vojne opreme” u “prvoj energetskoj jedinici” i “šest vozila” u “drugoj strojarnici”. Ruska vojna vozila nisu bila u elektrani od 24. srpnja, prema satelitskim snimkama kompleksa koje je CNN-u dostavio Planet Labs.

Nije jasno jesu li ruski vojni kamioni stacionirani unutar turbinske sobe ili je koriste kao zaklon nakon ukrajinskog vojnog udara 19. srpnja. Udar je bio usmjeren na rusko vojno osoblje u tri šatora nešto ispod više od 300 metara iz jednog od nuklearnih reaktora.

‘Ne želimo još jedan Černobil’
Usred straha da se ruske snage možda spremaju izvesti “provokaciju” u nuklearnoj elektrani Zaporožje, svjetski su čelnici pozvali na hitno osiguranje lokacije. Glavni tajnik UN-a pozvao je na hitno povlačenje vojnih snaga i opreme.

António Guterres rekao je da je “jako zabrinut” zbog situacije u tvornici i rekao da se mora demilitarizirati, dodajući: “Moramo reći onako kako jest – svaka potencijalna šteta Zaporožju je samoubojstvo.”

“Objekt se ne smije koristiti kao dio bilo kakve vojne operacije. Umjesto toga, hitno je potreban dogovor kako bi se ponovno uspostavila čisto civilna infrastruktura Zaporožja i kako bi se osigurala sigurnost tog područja”, rekao je Guterres.

Ukrajinski predsjednik, Volodimir Zelenski, slaže se s Guterresom oko okvira za posjet nadzornog tijela Međunarodne agencije za atomsku energiju kako bi pregledao elektranu. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan je dodao:

“Zabrinuti smo. Ne želimo još jedan Černobil”.

 

Komentari