Švicarci će glasati o okončanju Sporazuma o slobodnom kretanju ljudi

švicarska

Švicarci će 17. svibnja glasati o okončanju Sporazuma o slobodnom kretanju ljudi (ALCP)  s Europskom unijom, što je zatražila desnica a vlada odbacila, pokazuje kalendar utvrđen u srijedu.

U Švicarskoj je na snazi sustav poluizravne demokracije koji omogućuje narodu da ozakonjuje inicijative na referendumu. Ako su odobreni, ulaze u Ustav.

Tijekom tjednog sastanka vlada je za 17. svibnja odredila glasanje o inicijativi “za umjerenu imigraciju” koja traži da Švicarska autonomno rješava  imigraciju stranaca. Ako ta inicijativa bude prihvaćena, dovest će do raskida Sporazuma o slobodnom kretanju ljudi između Švicarske i EU.

Švicarci su 1992. rekli “ne” ulasku njihove zemlje u Europski gospodarski prostor.



Otad su Bern i Bruxelles potpisali brojne bilateralne sporazume, ali njihovi odnosi su napeti nakon što su se u veljači 2014. Švicarci izjasnili za uvođenje godišnjih kvota migranata.

Kako bi ublažili nesuglasice s EU-om, švicarske su vlasti potom ublažile tekst provedbe inicijative.

Inicijativa o kojoj će Švicarci glasati u svibnju traži sada da švicarska vlada putem pregovora u roku od godine dana postigne prestanak važenja Sporazuma o slobodnom kretanju ljudi (ALCP) koji je 1999. zaključen s Bruxellesom. Ako se to ne dogodi, traži se da vlada jednostrano osudi taj sporazum.

Inicijativu su pokrenuli pripadnici Demokratske unije centra (UDC) i organizacije Akcija za neovisnu i neutralnu Švicarsku (Asin).

Vlada je odbacila tu inicijativu, za koju drži da prijeti zapošljavanju u Švicarskoj. Ona je također naglasila da bi jednostrano otkazivanje ALCP-a moglo dovesti do prekida nekih bilateralnih sporazuma s EU-om te neke poput Schengena i Dublina dovesti u pitanje.

Komentari