Svi migranti evakuirani iz kampa Vučjak u blizini hrvatske granice

Dio ilegalnih migranata koji su s područja Bihaća prevezeni ka Sarajevu ipak je smješten u nekadašnju vojarnu u mjestu Blažuj, iako ona još nije u cijelosti osposobljena za njihov prihvat, potvrdila je Međunarodna organizacija za migracije (IOM) koja upravlja centrima za prihvat i smještaj migranata u BiH.

Iz improviziranog kampa Vučjak kod Bihaća u utorak je evakuirano oko 700 migranata i oni su u autobusima u dvije odvojene kolone potom prevezeni ka Sarajevu.

Prva skupina, u kojoj je bilo oko 350 osoba, smještena je u kamp Ušivak u mjestu Hadžići, kako je ranije i najavljeno, no druga skupina s oko 330 migranata preusmjerena je u Blažuj, dvadesetak kilometara južno od Sarajeva.

Ranije je bilo najavljeno kako će svi boraviti u Ušivku dok se ne osposobi kompleks bivše vojarne u Blažuju, no plan je tijekom noći promijenjen.



Za potpuno opremanje i osposobljavanje kampa u Blažuju trebat će još tjedan ili dva, jer je riječ o objektu u kojemu je ranije boravilo tek nekoliko desetaka vojnika pa sada ne postoje uvjeti za smještaj više stotina osoba kako je to planirano.

Komunalne službe iz Bihaća za to vrijeme počele su raščišćavati otpad na području Vučjaka uklanjajući i šatore koji su služili kao improvizirani zaklon migrantima koji su tamo ranije mjesecima boravili u nehumanim uvjetima.

Komentari