Svetkovina je Uznesenja Blažene Djevice Marije

Marija Bistrica Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Vjernici diljem zemlje hodočaste u marijanska svetišta prisjećajući se uznesenja Blažene Djevice Marije, a svetkovina Velike Gospe ujedno je i državni blagdan.

Velika Gospa ili svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije blagdan je koji se obilježava 15. kolovoza, a danas se prisjećamo kako je Blažena Djevica Marija dušom i tijelom po završetku svoga zemaljskog života uznesena u slavu neba u društvo sa svojim uskrsnulim sinom Isusom Kristom.

Vjernici Veliku Gospu najprije prepoznaju u poniznoj službenici koja je prihvatila Božji izazov i svoj je život uskladila s Božjom riječju: “Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi!”

Nauk o Marijinu uznesenju dušom i tijelom na nebo proglasio je 1. studenog 1950. papa Pio XII, a službenom proglašenju prethodila je duga tradicija slavljenja, stara gotovo koliko i samo kršćanstvo.



Najpoznatija Marijanska svetišta u Hrvatskoj su Svetište Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici, Svetište Majke Božje Trsatske na Trsatu, Svetište Gospe Sinjske u Sinju, Svetište Majke Božje Loretske u Arbanasima kod Zadra, Svetište Gospe od Zečeva u Ninu, Crkva Majke Božje Remetske u zagrebačkim Remetama te Svetište Majke Božje Aljmaške u Aljmašu.

Komentari