Svečano obilježena 31. godišnjica Bitke za Vukovar: ‘Ovaj grad je simbol otpora i žrtve kao i zajedništva u obrani’

Foto: MUP HR

Vukovarska bitka bila je i ostala sinonim za obranu Vukovara u Domovinskom ratu, ali i cijele Hrvatske te njezine teritorijalne i državne opstojnosti i cjelovitosti, poručeno je sa svečanosti obilježavanja 31. godišnjice te bitke u subotu u vukovarskom Hrvatskom domu.

“Obilježavanjem ove obljetnice odajemo priznanje svim sudionicima obrane Vukovara koja je utkana u obranu Hrvatske u Domovinskom ratu” poručio je u svom govoru izaslanik premijera, potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved dodajući kako su takve i slične obljetnice važne i zbog prenošenja istine o Domovinskom ratu na mlađe naraštaje.

Podsjetivši na brojne projekte koje je Vlada premijera Plenkovića realizirala u Vukovaru, Medved je ustvrdio kako je taj grad simbol otpora i žrtve kao i zajedništva u obrani, koji je ujedinio i još uvijek ujedinjuje cijelu Hrvatsku. “Odnos Vlade prema Vukovaru najbolje svjedoči sve ono što je Vlada realizirala u ovome gradu”, naglasio je spomenuvši dolazak Hrvatske vojske u Vukovar, obnovu Vodotornja, proglašavanje toga grada mjestom posebnog domovinskog pijeteta.



Borković: Do kada će nadležni nedjelovanjem rušiti vukovarske križeve
Ratni zapovjednik obrane Vukovara i 204. brigade koja je 1991. branila Vukovar Branko Borković poručio je kako bitka za Vukovar nije mit, već stvarnost.

“Borba za priznanje 204. brigade je trajala godinama, a bitka za Vukovar je još uvijek kamen spoticanja, a nije skinuta niti stigma koja nam je nametnula Manolićeva komisija”, kazao je Borković rekavši kako potraga za nestalima iz Domovinskog rata predstavlja i dalje jedno od najtežih nerješenih pitanja.

“Do kada će nadležni svojim nedjelovanjem rušiti vukovarske križeve”, zapitao je Borković rekavši kako pri tome misli na državno odvjetništvo.

Govorila je i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, saborska zastupnica Marijana Balić rekavši kako nema puno bitaka u povijesti koje se mogu uspoređivati s vukovarskom, posebice u moralnom smislu.

“Vukovar je bio i ostao heroj, ali boli i dalje pitanje nestalih. Hrvatska je pružila ruku pomirenja koja međutim mora biti prihvaćena i s druge strane”, upozorila je Balić.

Vrh JNA pretpostavljao je da će Vukovar osvojiti u tjedan dana, no, borbe su potrajale gotovo tri mjeseca, tijekom kojih su Vukovar i okolica svakodnevno granatirani i bombardirani, s čestim tenkovskim napadima kojima se željelo razdvojiti snage branitelja i zauzeti grad.

Bitka za Vukovar završila je 18. studenoga slomom obrane grada. U srpske koncentracijske logore odvedeno je nekoliko tisuća zarobljenih hrvatskih branitelja i civila, dok je iz grada prognano oko 22.000 Hrvata i ostalih nesrba. Grad je u potpunosti razrušen.

Svečanosti su nazočili i izaslanik predsjednika Republike, general pukovnik Siniša Jurković, ministar obrane Mario Banožić, predsjednik Federacije BiH Marinko Ćavara, vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić, zamjenik vukovarskog gradonačelnika Filip Sušac te drugi uzvanici.

Uoči svečanosti, koja je započela intoniranjem himne i prijenosom na video zidu podizanja državne zastave na vukovarskom Vodotornju koju je podigao izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić, položeni su vijenci i zapaljene svijeće na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata.

Otkrivene spomen ploče
Nakon što je nedavno Vlada donijela odluku o imenovanju Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar imenom vukovarskog ratnog kirurga dr. Juraja Njavre, na zgradi bolnice otkrivena je spomen ploča s novim imenom te ustanove, a otkrili su je Dario Njavro i ministar Tomo Medved. Ujedno je otkrivena i ploča s novim imenom dosadašnje Bolničke ulice koja je odlukom Gradskog vijeća Vukovara preimenovana u Ulicu dr. Vesne Bosanac. Ploču su otkrili unuci dr. Bosanac, Vedrana i Hrvoje Bosanac.

Rano u subotu Vukovarom je prošla budnica te su od Memorijalnog centra iz Domovinskog rata do Hrvatskog doma u mimohodu nošene ratne zastave hrvatskih postrojbi iz Domovinskog rata. Također se uz Dunav održava taktičko-tehnički zbor opreme i naoružanja Hrvatske vojske.

Komentari