Sve više požara hara Australijom

Toplinski val koji je australskoj državi Novi Južni Wales donio temperaturu od gotovo 47 stupnjeva Celzija pogoduje šumskim požarima u dijelovima Australije, a plamena stihija koja je okružila Sydney dodatno su se razbuktale uslijed “katastrofalnih” uvjeta, javljaju u subotu agencije.

Trenutno oko Sydneya gore tri požara koja su se potpuno otela kontroli, javlja Reuters i podsjeća da je australsku istočnu obalu pogodio toplinski val bez presedana koji je stigao sa zapada, raspirujući na svom putu stotine požara. Za sada je u zoni požara u južnoj Australiji pronađena jedna mrtva osoba.

“Danas je grozan dan”, kazao je zapovjednik vatrogasnih postrojbi u Novom Južnom Walesu Shane Fritztsimmons.

U dijelovima te najgušće naseljene države, uključujući i zapadni dio Sydneya, očekuju se temperature od 47 stupnjeva Celzija.



Požari su opustošili najmanje tri milijuna hektara zemljišta diljem Australije, što je veličina Belgije, i do sada je od izbijanja požara poginulo deset ljudi, a 800 kuća je uništeno.

U subotu je na snazi dobio “mega požar” koji se proširio na 460.000 hektara tla sjeverno od Sydneya. Na udaru vatrene stihije je obližnji nacionalni park Blue Mountains.

Oko 3000 vatrogasaca u Novom Južnom Walesu sprema se na pogoršanje uvjeta s obzirom da su meteorolozi za poslijepodne najavili južni vjetar brzine oko 90 kilometara na sat.

Liječnici upozoravaju stanovništvo Sydneya na toksični dim koji guši grad, a posebice su upozorenja odaslana starijima i djeca da ne izlaze van.

Šumski požari u Australiji su redovita pojava i izbijaju svake godine, no ove godine izbili su ranije i intenzivnije, a prate ih ih rekordno visoke temperature.

Komentari