Sve više gradova ugostiteljima omogućava da prošire terase na ulice i trgove

Pula i Bjelovar prvi su gradovi koji su ugostiteljima omogućili širenje terasa na javnim površinama, ulicama i trgovima. Sve kako bi zadovoljili epidemiološke mjere, a ne bi izgubili goste. U Puli će ugostitelji kojima to uvjeti dopuštaju moći proširiti svoje terase bez posebne naplate.

“Mogu to pohvaliti, to je jedan korak prema normalnom poslovanju. Imamo oko 26 stolova, pomoći će nam sigurno“, kaže Ron Biteri, vlasnik kafića u Puli.

Isto je napravio i grad Bjelovar koji u ova tri mjeseca poduzetnicima neće naplatiti niti jedan račun prema gradu.

“Grad Bjelovar omogućio je svojim ugostiteljima da potpuno besplatno na javne površine, ulice i trgove prošire svoje terase. Želimo da pod novim epidemiološkim uvjetima mogu primiti jednaki broj gostiju kao što su mogli to prije krize“, kaže Dario Hrebak, gradonačelnik Bjelovara.



Zagrebački ugostitelji čekaju odluku

Zagrebački ugostitelji tek čekaju odluku, no gradonačelnik obećava, gdje se bude moglo, ići će se na širenje.

“Građanima odnosno poduzetnicima ćemo proširiti koliko god budemo mogli“, obećaje Milan Bandić.

Ovakva mjera bila je prijedlog Udruge ugostitelja kako bi mogli osigurati potreban razmak među stolovima, a da ne gube goste. Očekuju da sve lokalne samouprave u Hrvatskoj učine isto.

“Terasa od 32 kvadrata, kolika je prosječna terasa, sa sadašnjih 10 stolova bi došli na tri stola gdje možemo maksimalno poslužiti šest osoba, što znači da smo teoretski puni 100 posto i 30 dana radimo da nam u niti jednom času ne pada kiša jedan caffe bar bi došao do minusa od 16.000 kuna. Mora se ići u proširenje terasa da ti isti objekti uspiju zaraditi plaću i budu profitabilni“, kaže Marin Medak, Predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja.

U Zadru, Šibeniku i Splitu još razmišljaju o sličnim modelima, dok u Dubrovniku o tome za sada nije bilo govora, a ugostitelji su tamo pred krahom. Ne bude li turista i proširene terase će biti prazne.

“Ukoliko se ne otvore zračne luke i granice, da računamo na Nijemce, Engleze, Česi, Talijani… U takvoj situaciji nećemo moći pokriti tekuću godinu“, rekao je Niko Grljević, vlasnik ugostiteljskog objekta iz Dubrovnika.

I Dubrovnik će omogućiti širenje terasa

Jer Dubrovnik je u potpunosti avio destinacija pa ako ove godine ne bude zrakoplova, dubrovačkom gospodarstvu prijeti kolaps.

Dubrovački gradonačelnik Mate Franković kaže da će i Dubrovnik omogućiti širenje terasa, ako to bude potrebno.

“Očekujemo da će se popuniti 30-40 posto prošlogodišnjih kapaciteta što postojeći objekti zadovoljavaju”, kaže Franković.

Dubrovnik traži poseban satatus od države i da se uvedu letovi. Gradonačelnik kaže da su tražili poseban status za letove iz EU i Velike Britanije jer su destinacija na koju turisti uglavnom dolaze avionom, vrlo malo ih u Dubrovnik dolazi cestama.

“Razgovara se o tome i vjerujem da ćemo naći rješenje”, kaže Franković i ističe da interes za Dubrovnik postoji, a to ističu i aviokompanije, piše RTL.

“Mi smo korona-free zona, znači da je vrlo mali broj oboljelih bio na području grada Dubrovnika i šire. Postoje brojni razlozi zašto bi gosti došli u Dubrovnik“, kaže gradonačelnik koji smatra da je to dobar početak Dubrovnika kao održivog grada i destinacije.

Nit vodilja je da se vodi ka održivom turizmu, ističe gradonačelnik Dubrovnika.

Komentari