SVE PO PROPISU I ZAKONU Ravnateljica škole u Kaštelima zaposlila kćer, unucima dala nagrade…

Ravnateljica Osnovne škole “Bijaći” iz Kaštel Novog Jadranka Šošić pohvalila se da je zaposlila stotinu ljudi, a među njima i svoju kćer Tomislavu Rogošić, piše Slobodna Dalmacija.

Ravnateljica je kćer zaposlila na potpuno zakonit način i ni jedna inspekcija joj nije mogla ništa. Prvi njezin argument je, naime, da Tomislava jednostavno nije imala protukandidata. I točno, nije, ali zašto i kako to da se nitko osim nje te 2007. godine nije prijavio?

Nakon što su novinari na ovaj slučaj nedavno podsjetili, probudili su se odavno ušutkani duhovi te se tako doznalo kako se Jadranka Šošić, koja je na mjestu ravnateljice više od 28 godina, pobrinula da se u njezinoj ustanovi više članova, ne samo njezine obitelji, osjeća baš kao doma.

Tako je, recimo, na školskom literarnom, recitatorskom i likovnom natječaju koji se zove “ČA u versin, riči i pinelu”, na koje se poziva sve osnovne škole koje to žele, 2018. godine nagradu za likovni rad dobila učenica Osnovne škole “Dugopolje” koja je, eto, sasvim slučajno ravnateljičina unuka, odnosno kći njezine kćeri Tomislave.



Iste te godine nagradu za najbolju recitaciju dobio je učenik OŠ “Knez Trpimir” iz Kaštela koji je sin druge ravnateljičine kćeri. Naravno, u ocjenjivačkoj komisiji bile su učiteljice i kolegice Jadranke Šošić i, reći će ponosna baka, sve je po zakonu i propisu.

‘Ja sam zaposlila stotinu ljudi’

Kod nje je sve i inače propisno “pokriveno”, tako da brojni nadzori u školi nikada, hvali se ona sama, nisu rezultirali pronalaskom nepravilnosti.

“Ja sam zaposlila stotinu ljudi”, izjavila je Jadranka Šošić pa je još dodala da zapošljava više spremačica nego mnoge druge škole.

Eto, u nekim školama jedna spremačica zadužena je za gotovo dvostruko veću kvadraturu no što je 600 četvornih metara, koliko je to zakonski određeno, a u školi Jadranke Šošić na popisu ih je čak šesnaest plus tri domara. Tako je na kvadraturu “Bijaća” koja iznosi oko 5000 četvornih metara zatvorenog prostora, šesnaest spremačica zaduženo za po oko 300 kvadrata.

Zanimljivo je, međutim, da je među njima bliska rođakinja voditelja prosvjetne inspekcije u Splitu, Jurice Botića. Sin te spremačice, dakle opet rođak uvaženog prosvjetnog inspektora, član je Školskog odbora. Na mjestu spremačice posao je dobila i sestra supruge bivšeg kaštelanskog gradonačelnika Ivana Udovičića, dakako, dok je bio na dužnosti.

Spremačica je i žena brata Mate Baruna, člana Školskog odbora. Ima i jedan spremač, on je sasvim slučajno sin članice Školskog odbora Gordane Grgin, inače dugogodišnji predsjednik Vijeća roditelja, a i sam je bio član Školskog odbora pa je taj Odbor u jednom trenutku imao i mater i sina, piše Slobodna Dalmacija.

U školi je, kažu dobro upućeni, kao nastavnica zaposlena i kći Ante Radovčića iz Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehnički kulturu i sport Splitsko-dalmatinske županije, inače i bivšeg šefa Prosvjetne inspekcije.

No, ona je ipak nakon nekog vremena otišla u drugu školu, a njezino radno mjesto nastavnika tjelesne i zdravstvene kulture popunila je kolegica na određeno vrijeme koje se prilično produljilo i tek ovih dana testiraju se kandidati na natječaju.

‘Nitko mi ništa nije mogao’

Zanimljiv je i slučaj Nenada Pere, inače dugogodišnjeg člana Školskog odbora. Ravnateljica je najprije zaposlila njegovu suprugu, a potom i njega samog kao domara. A trenutno radi i Perina nevjesta, kao učiteljica razredne nastave u produženom boravku na određeno vrijeme., piše Slobodna Dalmacija.

Ali, sva ta zapošljavanja su bila po zakonu, u to zbilja ne treba sumnjati, pa prema tome Jadranka Šošić, koja je na čelu kaštelanske škole sigurnija od zagrebačkoga gradonačelnika kojega čak šije i po broju mandata, može mirno čekati mirovinu.

O njenom vladanju školom već se pisalo, a zaposlenici su se, kao i neki roditelji, više puta žalili na brojne adrese. Uglavnom joj se prigovaralo zbog nepravilnosti, ali nikada ništa od toga. Ravnateljica Jadranka Šošić iz svega je izlazila kao pobjednik.

“Mnogi su meni slali inspekcije, to su neradnici i oni koji mi samo žele nauditi, ali nikada mi ništa nitko nije mogao”, kazala je u razgovoru koji joj sigurno nije bio najugodniji, s obzirom na to da je morala priznati kako je nedavno na edukacijsko putovanje u Španjolsku, u sklopu programa Erasmus plus, povela i kćerku, koja je inače profesorica hrvatskog i engleskog jezika. A to je jedno od tri inozemna putovanja na koja su išle zajedno.

“Ni po kojem projektu se njezina kći nije istaknula da bi baš ona putovala”, kažu zaposlenici škole koji su iz razumljivih razloga htjeli ostati anonimni. Postoje tvrdnje učitelja da su izloženi stalnom stresu i mobingu od ravnateljice.

Protiv škole još uvijek se vodi jedan sudski spor što su ga pokrenuli roditelji jednog učenika, ali, pogađate, nema te bure ni tornada zbog kojeg bi junakinji naše priče otpala ijedna dlaka s glave. Jer, ovo je zemlja za nas, za sve naše ljude…,piše Slobodna Dalmacija.

Komentari