Sve o izborima srednjoškolci će moći saznati putem webinara

Ilustracija Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Zbog epidemije koronavirusa i nemogućnosti odlaska na teren, Državno izborno povjerenstvo (DIP) pripremilo je webinare za srednjoškolce “I moj glas je bitan” te za političke stranke, nezavisne zastupnike i nezavisne vijećnike, a dostupni su na mrežnoj stranici tog povjerenstva.

“I moj glas je bitan”, naziv je seminara koji je DIP razvio u suradnji s CARNetom kako bi mlade birače upoznao s izborima u Hrvatskoj.

Tim seminarom mladima se želi približiti izborni proces s naglaskom na lokalne izbore koji će se održati u nedjelju, 16. svibnja, istaknula je potpredsjednica DIP-a Ana Lovrin te pozvala sve mlade koji će do tada navršiti 18 godina i dobiti biračko pravo da to pravo iskoriste.

“Izađite na izbore jer svaki glas može biti odlučujući tko će u vaše ime, bilo na lokalnoj ili državnoj razini, donositi odluke i provoditi mjere“, poručila je.



Uz webinar, mladim je biračima dostupan i kviz u kojemu mogu provjeriti znanje te anketa koja će DIP-u pomoći da, na osnovi iskustva s tog webinara, ubuduće pripremi takve ili slične webinare.

DIP je od 2018. godine mlade birače educirao na terenu, u srednjim školama diljem Hrvatske, no to ove godine zbog epidemije čini uz pomoć webinara.

Webinar i o redovitim financijskim obvezama

Isti je slučaj i sa seminarima koje je organizirao za političke subjekte nad kojima se provodi redoviti, godišnji nadzor financiranja, dakle za političke stranke, nezavisne zastupnike i nezavisne vijećnike.

Lovrin je posebno pozvala one subjekte koji prvi put ulaze u aktivnu politiku da dobro poprate webinar i utvrde svoje obveze kako se ne bi suočili sa zakonom koji za zaboravljive predviđa prekršajne i administrativne kazne.

Ove posljednje, kao privremenu obustavu isplate novca za redoviti rad, bilo iz državnoga ili lokalnih proračuna, DIP izriče subjektima koji njemu ili Državnom uredu za reviziju ne dostave godišnji financijski izvještaj s propisanim prilozima do 1. ožujka unosom u informacijski sustav DIP-a.

Prekršajne kazne u tom slučaju također su ozbiljne, za političke stranke iznose od 10 tisuća do 100 tisuća kuna, a za nezavisne saborske zastupnike i nezavisne lokalne vijećnike od dvije tisuće do 20 tisuća kuna.

Komentari