SVE MANJI BROJ DJECE U osam godina zatvoreno 105 područnih škola

Ilustracija

Hrvatska demografska i natalitetna zabrinjavajuća situacija očituje se u broju učenika. Zbog sve manjeg broja upisanih, u godina zatvorilo se 105 područnih škola, a samo ove školske godine njih 20.

Godinama su upravo male područne škole mnogim obrazovnim politikama- bile na piku. Objašnjenja su bila kako nisu isplative za mali broj učenika, kako treba plaćati čitav pogon od učitelja, režija.. Kako bi bilo bolje da taj mali broj djece ide u matične škole itd.

I naravno, ako se godinama tako nešto sluša – malo pomalo i dogodi se. Škola koja život znači za jedno malo mjesto – ipak se zatvori. Ove godine njih 20, piše HRT.

I područna škola Dubovec jedna je od područnih škola koja je ove godine privremeno zatvorila svoja vrata. Škola se zatvorila nakon 80 godina, a nekada je imala više od 100 učenika.



“Škola je ostala na jednoj učenici obzirom da je 4 učenika otišlo u matičnu školu u 5 razred. U dogovoru sa roditeljima i Krapinsko zagorskom županijom kao osnivačem dogovoreno je da djevojčica pohađa područnu školu Dobri Zdenci koja je 5 kilometara udaljena od Dubovca”, kaže Sanja Knezić, ravnateljica OŠ Matije Gupca Gornja Stubica.

Nije ni u toj područnoj školi bolja situacija- mora se nešto poduzeti zabrinuta je učiteljica Marica koja tu radi već 30 godina nekada je tu i stanovala.

“Škola je počela 1929 s radom i tada je imala 420 učenika, a danas nakon 90 godina došli smo na 7 učenika”, ističe Marica Dubovečak, učiteljica OŠ Matije Gupca Gornja Stubica – PŠ Dobri Zdenci.

U posljednjih 8 godina u Hrvatskoj je zatvoreno 105 područnih škola, u prosjeku svake dvije godine 20 škola. I škola Sveti Križ Začretje izgubila je jednu područnu školu- Kozjak. Zatvorila se nakon 65 godina rada, nekada je imala više od 100 djece, zatvorena je prošle godine- privremeno.

“Vidjet ćemo koliko će to privremeno trajati”, rekao je Neven Gradečak, v.d. ravnatelja OŠ Sveti Križ Začretje.

Petero je djece upravo iz Kozjaka i moglo je ove godine ići tu u školu, ali kaže, roditelji su odlučili drugačije.

“Naravno da bi škola mogla biti i dalje da su roditelji htjeli upisati djecu u područnu školu. Ali smatrali su da je to bolje rješenje voziti djecu kombijem u matičnu školu”, kaže Gradečak.

Najčešći razlozi roditelja za takvu odluku doznajemo su: veća škola, veća sredina i bolja socijalizacija njihove djece. I tako mala mjesta ostaju bez svojeg velikog aduta za budućnost i oživljavanje kraja- škole.

Prije osam godina područne škole polazilo je 37 tisuća , a danas 29 tisuća učenika. I matične škole drastično gube učenike. Nije samo izlika da se rađa manje djece, nego se zatvraju oči i pred činjenicom da brojne obitelji odlaze iz Hrvatske. Ne poduzme li se nešto mogle bi u skoroj budućnosti i mnoge matične škole, postati područne. A što dalje? Bolje da i ne razmišljamo.

Komentari