Sve je više napada vrana, grad objavio apel

Ilustracija Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Zbog čestih prijava o napadu vrana Grad Zagreb izdao je apel građanima. Savjetuju izbjegavanje mjesta na kojem je eventualno bilo napada vrana i održavanje okoliša čistim.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Razlog naseljavanja i gniježđenja vrana u gradovima je siguran i konstantan izvor hrane, stoga apeliramo u svakoj prigodi na građane i predstavnike stanara na lokacijama gdje su vrane aktivne, da se okoliš oko stambenih objekata održava čistim i ne bacaju otpaci hrane, te da se kuhinjski otpad odlaže na za to predviđena mjesta.

S vranama se postupa prema Programu zaštite divljači, a u skladu s člankom 9. Zakona o lovstvu (Narodne novine 99/18, 32/19 i 32/20).



Ptice se zalijeću (“napadaju”) u ljude i životinje isključivo u iznimnoj situaciji kao kad im je ugroženo mlado u gnijezdu ili je ispalo iz gnijezda, te ga tako štite. To je prirodno ponašanje životinja, stoga savjetujemo građane da dan ili dva izbjegavaju lokaciju gdje se nalazi gnijezdo dok ptić ne odleti iz gnijezda.

U situaciji kada je pronađen ispali ptić, nije se poželjno približavati lokaciji već istu prijaviti službi Gradskog skloništa za nezbrinute životinje Dumovec na tel: 01/2008-354 ili na e-mail [email protected] i [email protected].”

Također, u posljednjem je periodu bilo puno prijava građana o pronađenim ptićima, ispalima iz gnijezda, a o tome su se oglasili iz Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba Dumovec. Napominju da je ptiće najbolje ne dirati jer je gotovo sigurno mama u blizini, a ako imaju potrebu nešto napraviti, najbolje ih je skloniti na povišeno.

Vrijeme je kada poletarci napuštaju svoja gnijezda i kreću u prve letove. Letenje im predstavlja izazov i mnogi prvi let okončavaju na tlu u blizini svojeg gnijezda.

Mnogi građani u želji da im pomognu, smatraju da je poletarcima potrebna veterinarska pomoć, no većina poletaraca potpuno je zdrava. Građani ih samo trebaju podići na povišeno mjesto – granu drveta, krov garaže ili neko slično mjesto. Tamo će ih roditelji nastaviti hraniti, a poletarci će ojačavati svoju muskulaturu i uvježbavati prve letove.

“Iza nas su dani s iznimno velikim brojem poziva građana za pomoć poletarcima. Zato osjećamo potrebu reći im što je najbolje za poletarce. Ako ih stave na povišeno mjesto kako poletarci ne bi stradali u prometu ili od nekog grabežljivca, povećavaju im šanse za preživljavanje. Naime, naglo odvajanje od roditelja poletarcima je veliki stres i neki zbog toga ugibaju. Ako je pak poletarac ozlijeđen, potrebno je nazvati Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba čija će terenska ekipa preuzeti ptića i odvesti ga u naše oporavilište za divlje životinje”, kazao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba.

Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba proteklih je dana imalo najviše poziva zbog poletaraca vrana, ali bilo je i poziva zbog kosova, vrabaca, djetlića, sova i vjetruša”.

Komentari