Sve je spremno za inauguraciju Zorana Milanovića, petog predsjednika Hrvatske

Marko Todorov / CROPIX

U utorak u podne na dužnost će prisegnuti peti po redu predsjednik Republike – Zoran Milanović. Detalji svečanosti su poznati, održana je generalna proba, no u Ured ulazi bez definiranog savjetničkog tima i jasnog stava hoće li biti suglasja s vladom oko vanjske politike, što je jedna od najvažnijih ovlasti predsjednika Republike.

Generalna proba održana bez Milanovića

Generalna proba za inauguraciju održala se bez izabranog predsjednika Zorana Milanovića. Iz njegovog stožere kažu da za tim ni nema potrebe. Otkrivaju i da nije nervozan uoči svečanog čina.

“Sve je po planu. Nervoza je normalni dio posla. Sve je po planu, sve će biti u redu i sutra ćete vidjeti lijepu inauguraciju”, kaže Bartol Šimunić iz tima izabranog predsjednika.

Orkestar je odradio probe za ovu znatno manju inauguraciju nego što su bile do sada, ali i dalje je puno detalja koji se moraju uvježbavati.



Pola sata prije početka ceremonije u zgradu će na glavni ulaz ući uzvanici, premijer Andrej Plenković i potpredsjednici Vlade, predsjednik Sabora Gordan Jandroković i potpredsjednici Sabora, članovi stožera Zorana Milanovića, njegova obitelj, sinovi, majka i nećakinja. Na vanjskom platou će biti jazz orkestar Hrvatske vojske.

Točno u podne će se Kolinda Grabar-Kitarović spustiti iz ureda i pozdraviti vojsku.

Himnu će pjevati Josipa Lisac

Ona će se tada vratiti natrag u dvoranu u koju će potom ući i ustavni suci. Nakon toga ulaze i Zoran Milanović i njegova supruga Sanja Musić Milanović, slijedi intoniranje himne koju će otpjevati Josipa Lisac uz pratnju pijanista Zvjezdana Ružića. Bit će to drukčija izvedba, uz pianotron, odnosno spoj klavira i melotrona.

Poslije himnne slijedi prisega i potom govor novog predsjednika. Nakon govora zapjevat će klapa Hrvatske ratne mornarice.

“Naravno da nam je velika čast sudjelovati u ovakvoj ceremoniji i to sa skladbom To je tvoja zemlja koja će sada u novom klapskom ruhu biti predstavljena ovdje na Pantovčaku”, kaže Marko Bralić iz klape HRM-a i priznaje da uvijek kod ovakvih velikih događaja postoji određena doza treme.

Nakon prisege će se održati kratki domjenak. Potom će uzvanici otići, a Kolinda Grabar-Kitarović će sa Zoranom Milanovićem otići u Ured i predati mu dužnost.

Na kraju će je njezin nasljednik ispratiti, a ispred zgrade će za nju ponovno biti postrojena Počasno-zaštitna bojna, piše N1.

Komentari