SVE JE SPREMNO Kratki vodič kroz predsjedničke izbore

U Hrvatskoj i inozemstvu ujutro u 7 sati bit će otvoreno 6533 birališta. Zatvaraju se u 19 sati. Sve do tada na snazi je izborna šutnja. Regularnost izbora nadzirat će rekordan broj promatrača, njih više od 24.000.

Predsjedničke izbore pratit će čak 24 tisuće promatrača

Gotovo 4 milijuna glasačkih listića spremno je. Posljednje pripreme u punom su jeku. Listići i izborni materijal podijeljeni su gradskim vijećima, a onda po njih stižu birački odbori. Cijeli tim dobro je uhodan jer mjesta za pogreške – nema.



Nakon što preuzmu materijale uređuje se biračko mjesto. Sve mora biti u skladu s propisima i uputama.

“Treba postaviti glasačke kutije, treba postaviti paravane i osigurati tajnost glasanja biračima. Trebamo prekontrolirati materijal koji smo dignuli iz biračkog odbora”, objašnjava pripreme uoči izbora predsjednica biračkog odbora na biračkom mjestu broj 76 Jadranka Grba.

Oni će na birališta doći prije svih, treba sve još jednom detaljno provjeriti – oglasi, zapisnici, glasačke kutije, popis birača – moraju biti na svome mjestu.

Procedura je ista za sva biračka mjesta. Birači na biračko mjesto trebaju ponijeti osobnu iskaznicu i pravilno glasati za svog kandidata.

“Trebaju zaokružiti redni broj ispred jednog odabranog kandidata, da to bude čitko i jasno kako bi listić bio važeć. Ne zaokružiti dva, ne ostaviti prazan listić…”, objašnjava kako ispravno glasovati Irina Najdanovski, zamjenica predsjednice biračkog odbora

Ukupno je 6.533 biračkih mjesta, 124 u inozemstvu

S obzirom na vremensku razliku, Australija će prva otvoriti biračka mjesta za izbor hrvatskog predsjednika, u subotu u 21 sat, posljednji će to učiniti Los Angeles u ponedjeljak u 4 sata, prema našem vremenu.

Predsjednika će se moći birati na ukupno 6.533 biračka mjesta, u Hrvatskoj ih je 6.409, od čega 72 čine posebna biračka mjesta: u vojsci, na brodovima, u zatvorima, u domovima socijalne skrbi.

U inozemstvu će se birati u 47 zemalja, na 124 biračka mjesta, trećina ih je (44) u Bosni i Hercegovini, piše HRT.

Komentari