Sve glasnija rasprava o početku školske godine: U ponedjeljak bi se trebalo sve znati

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs smatra da bi nastava u školama trebala početi 7. rujna, a epidemiolozi da bi početak škole trebalo odgoditi u županijama koje imaju veliki broj zaraženih, piše u nedjelju Jutarnji list.

Za dva tjedna trebala bi početi još jedna neobična školska godina, a na koji način će se odvijati znat će se u ponedjeljak kada, prema najavama ministra obrazovanja Radovana Fuchsa, Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavi preporuke za postupanje i odvijanje obrazovnog procesa u školama i vrtićima koje su izradile stručne službe Ministarstva znanosti i obrazovanja u suradnji s epidemiolozima.

Kako Jutarnji neslužbeno doznaje, sastanci u Ministarstvu održavali su se u subotu u vezi s početkom nastavne godine i rada vrtića. Bilo je predviđeno da prijedlog resornog ministarstva Vladi na uvid stigne u petak, no Fuchs je od premijera Andreja Plenkovića zatražio dodatna dva dana “peglanja” odluka.

Prema neslužbenim izvorma, najviše je prijepora između zdravstvene, odnosno epidemiološke službe i Ministarstva. I epidemiolozi i Ministarstvo slažu se da je najbolje za djecu da budu u školama ali ne pod istim uvjetima. Naime, stav je Ministarstva da se u školu svakako kreće 7. rujna u svim županijama i sva djeca. S druge strane, epidemilozi smatraju da se ne može na svaku školu, razred ili regiju gledati isto. U nekima u ovom trenu ne bi trebalo biti problema da se odmah krene s nastavnom godinom, dok je u nekima situacija poprilično loša, pa neki epidemilozi smatraju kako bi za takve županije bilo dobro da se malo odgodi početak školske godine dok se situacija ne stabilizira. Također, nemaju sve škole iste uvjete – po pitanju broja učenika i smjena.



Ministar Fuchs navodno nije sklon takvim rješenjima te inzistira na početku školske godine, a da eventualne probleme ili žarišta treba rješavati kada se dogode.

Dokument HZJZ-a koji će biti objavljen sutra definirat će na koji se način škole moraju pripremiti za početak školske godine, ulazak i izlazak djece iz zgrade, te njihovo kretanje, dok je ministar ranije rekao da postoji nekoliko scenarija koji će ovisiti o epidemiološkoj situaciji u državi, pojedinim županijama, kao i dijelovima pojedinih županija. Moguće je,dakle, da će se nastava odvijati paralelno u školama i online, ovisno o epidemiološkoj situaciji u pojedinim regijama, odnosno županijama, piše u nedjelju Jutarnji list.

Komentari