SVE BANDIĆEVE UMJETNINE U kolekciji ima Džamonju, Kulmera, Hegedušića…

Facebook, Dario Juričan

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa potvrdilo je 24sata da je otvorilo još jedan predmet u kojem će ispitati vrijednost i podrijetlo umjetnina zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

Radi se o 45 umjetnina, mahom slika koje Bandić ne smije prodati jer ih je Županijski sud blokirao dok mu ne završe suđenja u aferi Agram, a sad prvi puta javnost može vidjeti i cjelokupni popis. Umjetnina su istražitelji pronašli u njegovom stanu u Bužanovoj, vikendici na Slavagori pored Samobora, te u stanu u Španskom koji formalno ne pripada Bandiću.

Kako je potvrdio i nezavisni sudski vještak novinarima, veliki broj njih vrijedi i preko 30.000 kuna, neke su i znatno vrjednije, a niti jednu od tih umjetnina Bandić nikada nije prijavio u imovinskoj kartici. To mu je inače zakonska obveza ako su umjetnine njegove, a čak i ako ih je dobio na dar. Međutim, dužnosnik ne smije primiti dar vrjedniji od 500 kuna, pa je Bandić ponovno u potencijalnom prekršaju.

Bandića je prijavio Povjerenstvu redatelj Dario Juričan. Poslao im je i cijeli popis umjetnina koje su blokirane odlukom suda, te fotografiju koju je inače objavila Bandićeva kćer Anamaria, a na njoj se u stanu u Bužanovoj vidi slika našeg poznatog umjetnika Dušana Džamonje. U prijavi je naveo da sigurno ta slika i slika “Marina” poznatog slikara Mencia Clementa Crnčića vrijede više od 30.000 kuna, što je limit iznad kojeg dužnosnik mora prijaviti umjetnine. Pozvao je Povjerenstvo da provjeri vrijednost umjetničkih dijela u Bandićevu posjedu.



“Predlažem i da ga se kao serijskog kršitelja Zakona o sprečavanju sukoba interesa propisno pomazi, te pozove da u što kraćem roku ispuni svoju imovinsku karticu i napokon postane bolja osoba čemu stremi”, stoji u Juričanovoj prijavi.

Igor Zidić, sudski vještak i poznati kolekcionar, koji je već radio procjenu umjetnina, komentirao je vrijednosti zbirke. Jedino je Zidić vidio i fotografije dijela. Smatra da je kolekcija “zbrda-zdola” i da se vidi da Bandić nema profil kolekcionara.

Zidić kaže da se više ne može sjetiti koliko je pojedinačno procijenio koju umjetninu, a da i ne može govoriti o konkretnim podacima jer je svoju ekspertizu dao USKOK-u i sudu, te će biti pozvan i da svjedoči.

“Bile su dvije do tri stvari istaknute vrijednosti vrhunskih autora, dosta ostalog ima skromnu vrijednost, ali ima i mnogo onih koji nemaju nikakvu vrijednost”, kaže Zidić koji ističe da su sve vrijednosti relativne jer ovise o tržištu koje je sada na dnu i u Hrvatskoj nije razvijeno i organizirano.

Od autora koji iskaču inače svojom vrijednosti, a koji su u Bandićevoj kolekciji svakako ističe Lea Juneka, Clementa Crnčića, Krstu Hegedušića, ali i Dušana Džamonju i Edu Murtića, ali za potonju dvojicu ne može se sjetiti o kojim se djelima radi, a od toga ovisi vrijednost.

Sudski vještak za umjetnost 20. stoljeća u koju spadaju sva zaplijenjena dijela, rekao je pak nakon što je pregledao popis da ima barem 10-ak djela koja prelaze vrijednost 30.000 kuna, a neka poput dijela Juneka, Crnčića, Kulmera ili Hegedušića vrijede i znatno više. Ističe još kao vrijedne autore Vatroslava Kuliša, Edu Murtića, Dušana Džamonju, Baneta Milenkovića, Josipa Biffela, Franu Šimunovića. Stavlja ogradu da nema fotografije, nema određene podatke koji istražitelji nisu naveli, te ističe da ima autora čija je jedina vrijednost “njihov trud”.

Pravu vrijednost će očito morati utvrditi sud. No, Bandićev odvjetnik Krešimir Krsnik kaže da vrijednost nije ni važna jer sve pobrojano i nije Bandićevo.

“I sam Zidić je rekao da ima dva-tri vrjednija dijela, a ostalo i ne bi nazvao umjetninama. Ali to nije ni važno jer te stvari nisu gradonačelnikove, nego od Zaklade za pomoć oboljelima od cerebrovaskularnih bolesti. I da je to istina već postoje i dokumenti i svjedočenja na sudu”, kaže Krsnik.

Inače, radi se o Zakladi koju je vodila Vida Demarin. Zakladu je osnovao Milan Bandić. Demarin je svjedočila na sudu da ju je Bandić pokušao nagovoriti preko odvjetnika da potpiše da su slike u vlasništvu Zaklade, ali ona je to odbila. Ako su u vlasništvu Zaklade, što su radile u Bandićevom stanu, vikendici i još jednom stanu.

“Pa Zaklada nije imala dovoljno mjesta za skladištiti ih, pa su bile tamo smještene do aukcija koje su trebale biti i kojima bi se financirala zaklada”, tvrdi Krsnik.

No, kako pričaju sugovornici iz kruga Milana Bandića, priča da su sve slike bile od Zaklade baš i ne drži vodu. Već je u medijima opširno pisano kako gradonačelnik voli luksuz, da ima kuhinju od 50.000 eura, namještaj Fendi gdje jedan sofa vrijedi barem 20.000 eura, nosi skupa odjela i cipele. A sve to teško može pokriti svojim prihodima i plaćom. USKOK smatra da on raspolaže s još četiri tajna stana, uredio je kuće u Hercegovini, piše 24sata.

Popis umjetnina možete pogledati OVDJE.

Komentari