Suverenisti: Nina Obuljen Koržinek i Minsitarstvo kulture koče stranu investiciju u Vukovaru

Marijan Pavlicek Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Klub zastupnika Hrvatskih suverenista optužio je u četvrtak Ministarstvo kulture da opstruira inozemno ulaganje u vukovarski hotel Dunav, koji je već 15 godina u derutnom stanju jer nakon mirne reintegracije investitor PIK Vupik, u sklopu Agrokora, nije obnovio hotel.

“Grad Vukovar je sredstvima koja su bila osigurana iz EU-a za gradove stradale u ratu kupio zgradu hotela i odlučio je prenamijeniti u društveni centar. U međuvremenu su se pojavili privatni investitori iz Švicarske, Hrvati iz BiH, koji se godinama bave hotelskim biznisom. Iskazali su želju za kupnju derutne zgrade i uplatili 1,1 milijuna kuna, uz obvezu da će uplatiti ostatak od deset milijuna kuna, a nakon toga krenuti u izgradnju nove zgrade”, rekao je na konferenciji za novinare zamjenik gradonačelnika Vukovara Marijan Pavliček.

Ti su investitori u neposrednoj blizini Züricha otvorili hotel Hilton, imaju šest, sedam poslovnih zgrada u svom vlasništvu i riječ je o ozbiljnim investitorima u hotelskom biznisu, ustvrdio je Pavliček.

U ponudi su izrazili želju da sruše zgradu i izgrade hotel s 36 katova, što bi bila najviša zgrada u Hrvatskoj s 200 metara visine, a imala bi dvorane za svatove, kongresni turizam i druge sadržaje, dodao je.



“Vrijednost investicije je 25 milijuna eura, u hotelu bi bilo zaposleno 70-ak osoba, od poznatog hotelskog lanca dobili su pismo namjere da su spremni doći u Vukovar. Time bi Vukovar postao centar kontinentalnog turizma i dobio sasvim novu vizuru”, istaknuo je Pavliček.

U svibnju prošle godine potpisali su ugovor s investitorima i krenuli u izmjenu prostorno-planske dokumentacije, no tada dolazi do problema i podmetanja iz Ministarstva kulture, odnosno Konzervatorskog odjela, jer nisu dali suglasnost za izgradnju građevine tolike visine.

Suglasnost dali svi osim Ministarstva kulture

Suglasnost je dalo 11 javno-pravnih tijela osim Ministarstva kulture, unatoč brojnim sastancima s ministricom i njenim savjetnicima koji su se, tvrdi Pavliček, ponašali vrlo vulgarno i psovali na službenim sastancima.

“Došli smo do razine da smo morali obavijestiti i premijera Plenkovića u prosincu prošle godine, koji je rekao da ćemo dobiti odgovor od Ministarstva u roku mjesec dana, ali nije stigao”, kazao je.

Na posljednjem sastanku u veljači ministrica je rekla da će dati suglasnost na izmjenu prostorno-planske dokumentacije, uz uvjet da Vukovar izradi konzervatorsku podlogu, što smo i napravili, no i dalje je odgovor Ministarstva negativan, rekao je Pavliček koji je uvjeren da je riječ o “subjektivnim razlozima”.

Njihovo je mišljenje da se zgrada nalazi u kulturno-povijesnoj cjelini, najnižeg stupnja zaštite, no, sama zgrada hotela Dunav nema status nikakvog kulturnog dobra. Smatraju da bi tako visoka zgrada trajno narušila izgled grada, a ruševina koja 20 godina stoji u centru Vukovara ne narušava, kaže Pavliček.

“To je dokaz kako funkcionira hrvatska administracija i koju sliku i poruku šaljemo investitorima, prvenstveno hrvatskoj dijaspori koja želi ponajviše iz patriotskih razloga uložiti u Vukovar”.

Pavliček je pozvao premijera Plenkovića, koji je obećao 100.000 novih radnih mjesta u novom mandatu, da krene sa 70 radnih mjesta u Vukovaru i ulaganjem 25 milijuna eura, što je najveća investicija nakon rata u privatnom sektoru u Vukovaru.

Komentari