Sutra kreće cijepljenje AstraZenecom. Epidemiologinja: Nije vrijeme za odgađanje

Screenshot

Sutra u Hrvatskoj u distribuciju kreće 25.200 doza cjepiva Moderne i AstraZenece. Cijepit će se stariji od 65 godina, kronični bolesnici, a nakon njih i svi drugi koji žele.

Epidemiologinja Iva Pem Novosel (HZJZ) objasnila je da sutra počinje distribucija prema Slavoniji i prema Dalmaciji, u srijedu u Istru i u centralnu Hrvatsku, a u petak u sjeverni dio Hrvatske. Količine cjepiva određene su proporcionalno broju stanovnika.

Iako iz udruga umirovljenika traže odgodu cijepljenja starijih cjepivom AstraZenece, Pem Novosel poručuje da u Hrvatskoj nije situacija takva da bi se trebalo odgađati cijepljenje.

“Već nakon prve doze, kroz tri tjedna razvije se učinkovitost, a kada se prime pune dvije doze i to s onim maksimalnim razmakom od 12 tjedana, ta učinkovitost je čak oko 82%”, kaže za HRT.



Mićović poziva na oprez

Vladimir Mićović, ravnatelj NZJZ-a Primorsko-goranske županije poziva na oprez prilikom popuštanja mjera.

Zauzima se za, rekao je, i određeno postupno otvaranje ako postoje indikatori i preduvjeti, i to prije svega otvaranje škola. Spomenuo je „kave za van”.

“Možda treba promišljati o tome ako postoje uvjeti”, kazao je.

Sutra se u Zagrebu i Ličko-senjskoj županiji srednjoškolci vraćaju u školske klupe.

U školu se sutra vraća dodatnih gotovo 30.000 zagrebačkih srednjoškolaca. Sve one škole koje su radile po modelu A u prvom polugodištu sutra će raditi po istom tom modelu, a kako će se to odraziti na epidemiološku situaciju teško je reći, kaže Ivica Lovrić, pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje.

U odnosu na prosinac u zagrebačkim je školama 10 puta manje zaraženih, dodao je.

“Imamo 114 zaraženih učenika i 86 zaraženih djelatnika. Ako to stavimo u kontekst negdje oko 100.000 djece i zaposlenika koji su dolazili u škole, onda to zaista nije velika brojka. Nadamo se da broj neće rasti, naravno ako se epidemiološka situacija pogorša, opet ćemo razmisliti o uvođenju modela C”, ističe.

Valentina Zdunić, pročelnica Odjela za društvene djelatnosti Ličko-senjske županije, najavila je da će od sutra ukupno 1135 srednjoškolaca biti na nastavi u školi. Naglasila je da su škole spremne, a da će se u slučaju potrebe za promjenom, odnosno pogoršanja epidemiološke situacije, prijeći na drugi model nastave.

Komentari