‘Sustav e-propusnica pokazao je sav apsurd teritorijalnog ustroja Republike Hrvatske’

Goran Sebelic / CROPIX

Bivša ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović s Ekonomskog instituta Zagreb komentirala je u Točki na tjedan izjavu aktualnog ministra da ukidanja županija i općina – neće biti, ali i općenito učinkovitost teritorijalnog ustroja Republike Hrvatske.

“Sustav e-propusnica pokazao je sav apsurd teritorijalnog ustroja Republike Hrvatske”, rekla je.

“Pokazao je i da ne postoji razumijevanje uloge i značaja nižih razina fiskalne vlasti – općina, gradova i županija. Lokalne jedinice bi trebale imati konkretnu ulogu i definirani način financiranja kako bi se od njih očekivali konkretni rezultati”, dodala je.

Dodala je da treba definirati konkretne kriterije, što općine i gradovi moraju konkretno raditi, a onda definirati i način financiranja općina i gradova.



“Na osnovu tih kriterija dolazimo do optimalnog broja jedinica lokalne samouprave”, istaknula je Jurlina Alibegović.

Smatra da općine moraju imati veću ulogu, a stanovnici, koji žive tamo, trebaju znati što mogu očekivati od općina, gradova i koji su to načini suradnje.

“Sad nije dobro definirano da općine i gradovi imaju jednake zadaće. Čini mi se da je za općine važan kriterij fiskalna sloboda lokalne jedinice, da sami definiraju vlastite i druge prihode, važno je da se općinama ostavi mogućnost da vlastitom odlukom utvrđuju poreznu stopu”, rekla je za N1.

Smatra da je glavni razlog ovakvog ustroj politički, a da 428 općina u ovako maloj zemlji čini velik administrativni aparat. Ne misli da bi građani prihvatili reformu jer malim općinama, koje nemaju fiskalnog kapaciteta, zakon daje mogućnost da rade određene poslove bez ostvarivanja konkretnih prihoda.

Što se tiče projekta digitalizacije, Dubravka Jurlina Alibegović kaže da će vjerojatno i nakon krize ostati kombinacija načina funkcioniranja – dio online, a dio, posebno za starije stanovništvo, kao i do sada.

Komentari