Suspendirana dekanica Filozofskog fakulteta: Kadija te tuži, kadija ti sudi

HRT

Svaki dekan je izgubio barem jedan, a neki i puno više radnih sporova, i nitko ih za to nije smijenio, rekla je suspendirana dekanica Filozofskog fakulteta Vesna Vlahović-Štetić u HRT-ovoj emisiji.

Čeka se odluka Senata Sveučilišta u Zagrebu koji bi trebao potvrditi ili odbiti odluku o njezinoj suspenziji, a ona kaže da bi, ako odluka bude potvrđena, to bio presedan.

Rektor Damir Boras suspendirao ju je nakon odluke Županijskog suda u radnom sporu prema kojoj je dekanica pravomoćno osuđena za mobing nad prorektorom Antom Čovićem, tada zaposlenikom Filozofskog fakulteta. Na njezino mjesto postavljen je prorektor Miljenko Šimpraga.

Nezadovoljni odlukom o suspenziji, zaposlenici i studenti Filozofskog fakulteta danas su Vladi i premijeru Plenkoviću uručili peticiju s više od 8000 potpisa – traže neopozivu ostavku rektora Borasa.



Vlahović-Štetić smatra da se radi o osobnoj vendeti jer nije bila pokorna, kao i upozorenju drugim dekanima kako se trebaju ponašati.

“Ono što me najviše muči u cijeloj to priči je da vidim da je to pokušaj destabilizacije FF-a”, rekla je Vlahović-Štetić.

Očekuje da će Senat dobiti 47 glasova za njezinu smjenu jer je, kaže, uobičajeno da se glasa tako da se dignu ručice.

“Nitko ništa ne propituje, nitko ništa se ne usuditi pitati ili ne želi pitati”, rekla je Vlahović-Štetić, dodavši da postoje ljudi koji će glasati drugačije – vijeća FPZG-a i ADU-a dale su upute svojim članovima da ne glasaju za njezinu smjenu.

Rekla je kako na FFZG-u stvari idu dobro te da nije problem u fakultetu.

Navela je kako je pokrenula postupak koji ju je dočekao kad je postala dekanica, a prijavu protiv Čovića aktualizirala je, kaže, na zahtjev onih koji su je predali.

“Ja sam pokrenula nešto što je zakonom propisana procedura”, poručila je.

Povjerenstvo je, navela je, zaključilo da ima primjedbe na napredovanje Čovića, a Matični odbor zaključio je da je povjerenstvo pogriješilo. Međutim, kaže Vlahović-Štetić, taj je odbor vodio profesor koji je pisao sve izvještaje po kojima je Čović napredovao.

“Dakle, kadija te tuži, kadija ti sudi”, rekla je Vlahović-Štetić za HRT.

Rekla je kako zakonski propisana procedura ne može biti mobing. Teretilo ju se i da je izjavila da nije pokrenut doktorski studij bioetike, a ona ističe da svatko može provjeriti da tog studija nema.

Odgovornost za svoju smjenu vidi u Borasu i Ćoviću.

“To nije krivična presuda, nije kazneni sud, to je radni spor. Svaki dekan je izgubio barem jedan, a neki i puno više radnih sporova, i nitko ih za to nije smijenio”, poručila je Vlahović-Štetić, istaknuvši i da je sam Boras kao dekan FF-a gubio radne sporove.

Komentari