‘SURAĐUJEMO S AMERIKOM’ Božinović o lažnim dojavama o bombama: Sve naše institucije intenzivno rade na tome

Ranko Suvar / POOL / CROPIX

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je u ponedjeljak da policija intenzivno surađuje sa Sigurnosno-obavještajnom agencijom (SOA), Europolom, Interpolom i trgovačkim centrima vezano za učestale lažne dojave o postavljenim bombama.

”Sve naše institucije intenzivno rade na dojavama, policija provodi kriminalističko istraživanje u partnerstvu sa SOA-om, a održano je i nekoliko sastanaka s predstavnicima trgovačkih centara i Hrvatske gospodarske komore (GHK)”, rekao je Božinović naglasivši da ne može govoriti o detaljima jer je u tijeku kriminalističko istraživanje.

Božinović je istaknuo kako postoje modeli kojima se mora pristupiti zajednički kako bi se izbjegnulo izazivanje panike, što je, dodao je, glavni cilj neodgovornih ljudi koji upućuju takve poruke.

”To se dosad uspješno saniralo. Mi intenzivno surađujemo i s našim partnerima iz Europola i Interpola s obzirom da su domene s kojih se upućuju takve poruke iz nekih drugih zemalja koje u posljednje vrijeme na različite načine upućuju poruke i lažne vijesti kojima je cilj da se uznemire hrvatski građani, kao što je to, primjerice, lažna vijest o broju poginulih Hrvata u Ukrajini”, kazao je.



Božinović je rekao da je o lažnim dojavama u ponedjeljak razgovarao i s predstavnicima Američke akademije za forenzične znanosti s kojima se sastao uoči Kongresa pod nazivom ”12th ISABS Conference on Forensic and Antropologic Genetics and Mayo Clinic Lectures in Individualized Medicine”, a koji se od 22. do 27. lipnja održava u Dubrovniku.

”Nadam se da će nam predstavnici Američke akademije za forenziku pomoći svojim savjetima kako detektirati počinitelje i naći rješenje za situaciju uznemiravanja ljudi”, kazao je.

Upitan za komentar napada pravomoćno osuđenog bivšeg izvršnog dopredsjednika Dinama Zdravka Mamića na hrvatski pravosudni sustav, Božinović je odgovorio da ”ne može komentirati ne Nikola Mandić što što nije čuo.”

U posljednje vrijeme zaredale su lažne dojave o postavljenim eksplozivnim napravama, a samo u nedjelju policija je zbog toga evakuirala posjetitelje i zaposlenike tri trgovačka centra – dva u Novom Zagrebu i jednoga u Škorpikovoj ulici.

Naglasio je suradnju sa Amerikom
Božinović je naglasio da je Hrvatska prva država u svijetu koju je Američka akademija za forenzične znanosti posjetila već drugi put te je dodao da su iskustva američkih znanstvenika značajna za Hrvatsku.

”Međutim, možemo s ponosom reći da postoje i neka naša primjenjiva rješenja koja koriste američki forenzičari. Iako forenzika pokriva šire područje, mi smo fokusirani na kriminalistička istraživanja koja nisu jednosmjerna”, rekao je najavivši da će američki forenzičari posjetiti i Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja Ivan Vučetić.

Načelnica tog centra Andrea Ledić naglasila je da je napravljen iskorak prema SAD-u i američkim forenzičnim znanstvenicima uz podršku ministra Božinovića i predsjednika Hrvatskog društva za humanu genetiku Dragana Primorca.

”Stali smo uz bok s najeminentnijim svjetskim forenzičarima i pokazali smo da ne zaostajemo za njima ni u kojem smislu”, rekla je Ledić, prenosi Direktno.

 

Komentari