Supetar, Sveta Nedelja i Vrbovec prvi su prihvatili inicijativu dalmatinskih načelnika za obnovu kuća

Načelnici općina Murter-Kornati, Tisno, Pirovac i Tribunj prvi su odlučili da će svaka od njihovih općina, uz pomoć svojih stanovnika i donatora, izgraditi/obnoviti po jednu potresom razrušenu kuću na petrinjskom ili glinskom području, te su pozvali i ostale čelnike jedinica lokalne samouprave da naprave isto. Inicijativi se prva odazvala gradonačelnica Supetra, odmah potom i prvi čovjek Svete Nedelje, a treći grad koji je prihvatio ovaj poziv je Vrbovec. Inicijativi su se uskoro pridružili i Oroslavje i Knin. Hoće li ih biti još?

Uz sav užas i tugu koju je prouzročio, katastrofalni potres koji je prošli tjedan pogodio područje Petrinje, Gline i Siska pokrenuo je ogromnu lavinu solidarnosti i dobrote sa svih strana – pomoć neprestano stiže iz svih krajeva Hrvatske i inozemstva, šalju se kamp-kućice, hrana, odjeća, u Petrinji kuhaju najbolji hrvatski kuhari, tamo je na tisuće volontera koji čiste, pomažu, dijele pomoć….

Iz dana u dan raste i broj gradova koji su, uz organiziranje i prikupljanje humanitarne pomoći odlučili i izravno donirati sredstva pa se dosada u ovu akciju priključilo preko 60 gradova koji su donirali preko 6 milijuna kuna.

I dok se rješava privremeni smještaj za one koji su najgore nastradali i ostali bez krova nad glavom, četiri općine pokrenule su fantastičnu inicijativu i pozvali i sve ostale jedinice lokalne samouprave da im se pridruže.



Na prijedlog načelnika općine Murter-Kornati Tonija Turčinova i ostali načelnici iz zapadnog dijela Šibensko-kninske županije – općine Tisno, Pirovac i Tribnunj, dogovorili su se da će svaka od općina obnoviti po jednu kuću na potresom pogođenom području.

“Naša dužnost je nastaviti pomagati koliko je u našim mogućnostima. Murter-Kornati, Tisno, Pirovac i Tribunj nastavljaju dalje. Nismo ovdje važna nas četvorica, apsolutno smo nebitni. Važno je da se uključi što više jedinica lokalne samouprave, a u Hrvatskoj ih ima ovaj put na sreću, pa da umjesto četiri obnovljene kuće imamo 204 ili 304 ili 404 te da na taj način pomognemo našim sugrađanima koji su se zatekli u nevolji i bez krova nad glavom”, poručuju načelnici.

Načelnici četiriju općina pozivaju i ostale općine i gradove da im se pridruže pa da umjesto četiri kuće, obnove stotinjak.

Prva je ovu inicijativu, već idući dan, prihvatila gradonačelnica Supetra Ivana Marković.

“Imamo sreće da živimo u gradu gdje imamo sve preduvjete sa siguran i udoban život. Sigurna sam da ćemo u godini koja je pred nama tu činjenicu i naše mogućnosti iskoristiti u pomoći obnove gradova i sela koji su pogođeni potresima i koji su u toj nesreći izgubili svoje kuće, domove, vrtiće… Teško je ostati ravnodušan nakon svega što se desilo. Svi imamo veliku želju da pomognemo i mislim da mi, osobe na izvršnim dužnostima JLS-e, imamo mogućnosti i odgovornosti da pomognemo onima koji su ostali bez svega. Ako to znači odgoda nekih projekata, ukidanje reprezentacija i sličnih nepotrebnih troškova bez kojih svaki grad sigurno može-učinimo to!”, poručila je gradonačelnica u svom FB statusu na staru godinu. Kad je 1. siječnja ujutro objavljeno da je prva novogodišnja beba u Hrvatskoj rođena upravo u sisačkom rodilištu, i da je riječ o obitelji koja je u potresu ostala bez krova nad glavom, gradonačelnica ih je odmah kontaktirala i najavila da će im Grad Supetar obnoviti kuću.

Gradonačelnica i njezin tim otputovali su u Petrinju, tamo se našli sa statičarima i projektantima, već idući dan otvorili račun za prikupljanje pomoći i krenuli u izradu projekta.

Inicijativu je odmah prihvatio i gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec i najavio kako će i Sveta Nedelja obnoviti kuću jedne nastradale obitelji. Grad će, najavio je, osigurati određeni novčani iznos za pomoć, a osim novčanih sredstava, u što većoj količini, osigurat će i potreban građevinski materijal. On osobno će, najavljuje, kontaktirati sve kvalitetne tvrtke i pojedince koji bi mogli odraditi potreban posao, a pozvao je i sve građane koji žele i mogu da se uključe i pomognu u ovoj akciji. Grad će otvoriti donorski račun na koji će se moći uplatiti novčana sredstva.

“Cijeli postupak će biti potpuno transparentan, s direktnim i trenutnim informacijama kako bi građani mogli vidjeti kolika su sredstva prikupljena u određenom trenutku, te kako bi vidjeli da donirani novac i potrebni građevinski materijal odlazi na pravo mjesto. Donirani iznosi će se objavljivati redovito i javno”, poručio je Zurovec.

Treći grad koji se pridružio ovoj inicijativi je Grad Vrbovec, a gradonačelnik Denis Kralj ističe kako su ga na to potaknuli sami građani.

“Više njih zvalo me je ovih dana i pitalo ima li Grad Vrbovec neki račun za uplatu pomoći na koji se može uplatiti. Očito je kako se građani žele osigurati da će njihov novac završiti u pravim rukama i na pravom mjestu. Zato smo se odlučili priključiti inicijativi gradova i općina s obale i sami se vlastitim snagama, uz pomoć Komunalca te Udruženja obrtnika Vrbovec i građevinaraca priključiti obnovi kuća”, izjavio je gradonačelnik Denis Kralj za Radio Vrbovec.

Akciji se potom priključio i Grad Oroslavje.

“Oroslavski obrtnici u suradnji sa gradom Oroslavjem imaju namjeru i iskazali su spremnost obnoviti kuću potrebitoj obitelji u potresom razrušenom području. Željeli bismo da to bude obitelj sa više djece, kojoj je to jedina nekretnina i kojoj je kuća stradala da se u njoj ne može više boraviti. U skladu s financijskim mogućnostima grada imamo namjeru izdvojiti 70.000,00 kuna za građevinski materijal (što je i prijedlog za sljedeću sjednicu Gradskog Vijeća), dok bi potrebne radove i ostali materijal donirali obrtnici iz Oroslavja, kojima ovim putem zahvaljujemo na dosadašnjim inicijativama kao i na spremnosti za ovu akciju!”, objavili su u utorak, 5. siječnja, na svojoj fb stranici.

U četvrtak, se ovoj inicijativi priključio i Grad Knin te otvorio račun na kojega građani mogu uplatiti svoj doprinos kako bi se jednoj obitelji nastradaloj u potresu obnovila kuća.

“Već su nam se javili mnogi kninski poduzetnici, različite udruge i pojedinci koji su svi spremni pomoći u izgradnji ili rekonstrukciji stambenih objekata za obitelji sa više djece na potresom pogođenom području. Službena obnova u organizaciji središnje vlasti će potrajati nekoliko godina pa na ovaj način možemo bar nekima pomoći da u kratkom roku riješe svoj problem. Pokažimo još jednom veliko kninsko srce!”, objavio je na svom fb-u zamjenik gradonačelnika Marijo Ćaćić.

Da se priključuju inicijativi i da će i oni sagraditi kuću za jednu obitelj nastradalu u potresu u petak su objavili Ploče, Vrgorac i općina Gradac.

“Odlučili smo udruženim snagama pomoći potresom pogođenom području. Proteklih godina naše jedinice lokalne samouprave ostvaruju odličnu suradnju u mnogim projektima i nju planiramo nastaviti s ciljem stambenog zbrinjavanje jedne obitelji iz Banovine i Paunja. Pridužujemo se incijativi gradova i općina koji su spremni pomoći na sličan način.

Teško je gledati strašne prizore iz potresom razorenog područja Hrvatske. Ljudi su preko noći ostali bez kuća ili stanova. Svjesni smo da nemožemo riješiti sve probleme, ali možemo konkretno trajno pomoći jednoj obitelji. Vratiti osmijeh i nadu u bolju budućnost. Dragi prijatelji i sugrađani, za realizaciju ovog plana trebat ćemo vašu nesebičnu pomoć.

Planiramo sagraditi kompletno novu montažnu kuću. Već smo odradili sastanak s predstavnicima Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu. Zahvaljujemo se na susretljivosti dekanu GAF-a, izv. prof. dr. sc. Nikši Jajacu i prof. dr. sc. Ivici Boki,, profesoru za metalne i drvene konstrukcije. Projektnu dokumentaciju tipske monatažne kuće financirat ćemo zajedno po modelu 1/3. Otvorit ćemo posebne račune gdje će svi građani i pravni subjekti moći uplaćivati donacije za materijal i opremu. Moguću potrebnu razliku za zatvaranje financijske konstrukcije uplatiti ćemo iz naših proračuna. Sve transparentno s uvidom u donacije i trošak.

Želimo u proces uključiti što veći broj naših obrtnika, bravara, vodoinstalatera, električara, tesara, građevinara. Svi koji mogu volonterski pomoći. Montažnu kuću planiramo sagraditi na našem području u jednoj od zatvorenih hala i onda je modularno prenijeti i sastaviti na jednom mjestu na potresom pogođenom području. Ovaj humani čin pomoći može biti pokretač povezivanja većeg broja obrtnika u jedan tehnološki zajednički projekt koji će svima biti jedno novo iskustvo. Zajedno možemo!”, objavio je vrgorački gradonačelnik Ante Pranić, piše portal gradonačelnik.hr.

Komentari