Superbogati pisali vladama: ‘Molimo vas, oporezujte nas, oporezujte nas, oporezujte nas!’

Skupina superbogatih, među njima i nasljednica Abigail Disney i suosnivač tvrtke Ben & Jerry’s, u ponedjeljak je pozvala vlade da im podignu poreze kako bi se osiromašenom stanovništvu pomoglo da preživi koronavirus i ekonomsku krizu. 

U otvorenom pismu koji su potpisala 83 pojedinca s bogatstvima većima od 10 ili 100 milijuna dolara poziva se na uvođenje poreza na bogatstvo kako bi se financirao ekonomski oporavak.

„Za razliku od desetaka milijuna ljudi diljem svijeta mi se ne moramo brinuti da ćemo izgubiti naša radna mjesta, domove ili sposobnost da prehranjujemo svoje obitelji“, poručila je skupina.

„Zato molimo vas. Oporezujte nas, oporezujte nas, oporezujte nas!“


Pismo je objavljeno uoči sastanka ministara financija 20 najbogatijih država koji će o gospodarskom oporavku raspravljati online 18. srpnja.

Procjenjuje se da će zbog koronavirusa svjetska ekonomija ove godine pasti za 3,2 posto, pokazala je analiza Reutersa na temelju mišljenja više od 250 ekonomista.

Prije pandemije procjenjivalo se da će svjetsko gospodarstvo narasti između 2,3 i 3,6 posto.

Koronakriza bi mogla povećati broj siromašnih u svijetu za pola milijarde, odnosno osam posto svjetske populacije, pokazalo je istraživanje koje je u travnju objavilo Sveučilište Ujedinjenih naroda.

Pandemija je u travnju uzrokovala gubitak 20,5 milijuna radnih mjesta u SAD-u, najvećem svjetskom gospodarstvu, što je najveći pad od Velike depresije 1929. godine.

Potpisnici otvorenog pisma naglašavaju da najbogatiji imaju „golemi dug“ prema ključnim radnicima koji se svakog dana bore protiv smrtonosnog virusa i „izrazito su potplaćeni“ .

„Moramo uravnotežiti naš svijet prije nego što za to bude prekasno. Neće biti druge šanse da napravimo ispravnu stvar“, navode potpisnici pisma i zaključuju da je „humanost važnija od novca“.

Komentari