SUMMIT G7: Kanada, SAD, Velika Britanija i Japan zabranjuju uvoz zlata iz Rusije

Neja Markičević / CROPIX

Velika Britanija, Sjedinjene Države, Kanada i Japan zabranit će uvoz zlata iz Rusije kao dio novih sankcija nametnutih zbog ruske invazije na Ukrajinu, objavio je Downing Street, prvog dana samita G7 u Njemačkoj.

– Te mjere pogodit će izravno ruske oligarhe i napasti srce Putinovog ratnog stroja, rekao je britanski premijer Boris Johnson, koji će se na trodnevnom skupu G7 sastati s čelnicima industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta u Njemačkoj.

Zabrana bi uskoro trebala stupiti na snagu.

Rusija je važan proizvođač zlata čiji je izvoz 2021. imao vrijednost od gotovo 15 milijardi eura, po Downing Streetu. Zabrana zlata na londonskim burzama, važnom financijskom centru za razmjenu sirovina, bit će “enorman udar na Putinov kapacitet prikupljanja sredstava”, dodaje britanska vlada. Mjera se neće odnositi na zlato koje je izvezeno iz Rusije prije stupanja na snagu ovog embarga.



Samit G7 u sjeni rata u Ukrajini

Njemački kancelar Olaf Scholz dočekuje danas čelnike skupine najrazvijenijih demokracija svijeta na početku trodnevnog summita u bavarskim Alpama koji se održava u sjeni rata u Ukrajini i njegovih posljedica poput rasta cijena energenata i hrane. Summit se održava u mnogo mračnijem tonu nego prošle godine kada su se čelnici Britanije, Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana i SAD-a prvi put sastali od početka pandemije COVID-a.

Globalni porast cijena energije i hrane, jedna od posljedica rata u Ukrajini, negativno utječe na ekonomski rast. Očekuje se da će čelnici G7 pokazati jedinstvo u podršci Ukrajini i nastaviti s pritiskom na Kremlj sve dok to bude potrebno, iako će izbjegavati sankcije koje mogu potaknuti inflaciju i otežati život njihovim građanima.

– Glavna bi poruka trebala biti da se držimo zajedno i u teškim vremenima, najavio je dužnosnik EU-a.

Očekuje se da će na summitu čelnici G7 usuglasiti zabranu uvoza zlata iz Rusije i tako joj uskratiti pristup unosnom tržištu toga plemenitog metala. Razgovarat će i o mjerama za suzbijanje rasta cijene i nadomjescima za rusku naftu i plin.

Sastanak na vrhu održava se u dvorcu Elmauu u podnožju najviše njemačke planine Zugspitze. Na istom je mjestu Njemačka ugostila čelnike G7 kada je posljednji put bila domaćin 2015. godine. I onda je ruska agresija na Ukrajinu, tada na Krim, dominirala sastankom.

Scholz je na sastanak kao zemlje partnere pozvao Senegal koji trenutačno predsjeda Afričkom unijom, Argentinu, sadašnju predsjednicu Zajednice latinoameričkih i karipskih zemalja, te Indiju i Indoneziju kao aktualnog i idućeg domaćina summita G20, skupine velikih industrijskih zemalja.

Komentari