Šuica: Vojska na granicama je korak unazad za demokraciju

Screenshot

Dubravka Šuica je gostujući u Točki na tjedan i komentirajući činjenicu da samo četiri žene među 27 premijera ili predsjednika čine Europsko vijeće i da manje od 27% najvećih tvrtki u Europskoj uniji ima žene u upravama, rekla da dok Europska komisija drži do kvota ravnopravnosti, države same odlučuju.

Ravnopravnost

“Kad govorimo o Komisiji, onda moram pohvaliti ovu Komisiju. Imamo prvu predsjednicu u povijesti, Ursulu von der Leyen, a imamo i ravnopravnu komisiju sa 13 žena i 14 muškaraca. Bila je tendencija da povjerenice budu zastupljene 50 posto, nije se uspjelo do kraja, ali nadam se da hoćemo. Možda vam je poznato da smo u srijedu na koledžu komisije donijeli prvu europsku strategiju o ravnopravnosti spolova. Kad je komisija u pitanju, jako vodimo o tome računa, a kad su zemlje članice u pitanju, stranke bi trebale debelo razmisliti o tome”, rekla je Šuica.

Migracije i demografija

Komentirajući činjenicu da su samo četiri zemlje Europske unije spremne prihvatiti djecu izbjeglice, Dubravka Šuica je podsjetila da je Europska unija sagrađena na solidarnosti te da joj je to jedna od najvažnijih karakteristika. Također, broj zemalja koji je spreman prihvatiti djecu raste, a Šuica se nada da će među njima biti i Hrvatska:

“Mislim da se radi o 14 zemalja koji su pristali prihvatiti djecu bez pratnje. To će biti jedna mjera solidarnosti. To je način da pokažemo zašto Europa postoji, kao projekt mira. Čovjek je prije svega čovjek, ali moramo štiti svoje vanjske granice. Ovo pitanje je sad postalo najpolitičnije u Europi.



Istaknula je da ideja slanja vojske na granicu nije koncept, nego zaštita vanjske granice u svrhu kontroliranja migracija kako ne bi izbio kaos u zemljama članicama EU. Otkrila je da je bila u ženskom izbjegličkom kampu u Münchenu gdje se prema ženama, kaže, sjajno odnose.

“Neke zemlje su uspjele to riješiti za razliku od Lezbosa koji ima ogroman priljev i ne mogu to riješiti. Trebaju pomoć. Nemoguće je da Grčka prima toliki broj izbjeglica, a druge zemlje ne. No, za mjesec dana predstavit će nam novu politiku azila, nadam se da ćemo bolje početi upravljati migracijama. A i na Konferenciji o budućnosti EU, koju vodim, sigurno će kao jedna od najvažnijih tema biti migracije”, rekla je Šuica.

Europa, ali i čitav svijet suočeni su s velikom demografskom promjenom, kazala je. Otkrila je da će 8. travnja pred komisijom izložiti prvo izvješće o utjecaju demografije na stanje u zemljama Europske unije, a u okviru toga bit će izneseno stanje u cijeloj EU.

“To će biti temeljni dokument za razvijanje mjera vezanih uz demografiju. Zemlje članice same odlučuju o demografskim mjerama, no svi trebaju pomoć od EU. Na to smo spremni i zato ćemo izdati određene poreporuke koje će proizaći iz našeg izvještaja”, rekla je dodajući da će mjere obuhvatiti i useljeničku politiku.

Migrantska kriza na grčko-turskoj granici ulazi u drugi tjedan

“Očekujem i od Hrvatske da solidarno reagira kad su djeca u pitanju jer kad vidite ove scene… Ne znam kako bi netko mogao ostati bešćutan i ne pomoći djeci bez pratnje, bez roditelja. Iako to neki potčlitičari koriste, poput Erdogana, ali neovisno o tome moramo imati dovoljno empatije”, naglasila je.

Šuica kaže da je vojska na granici korak unazad za demokraciju, no ne bježi od toga da u slučaju eskalacije problema vojska mora biti potpora. Ipak, ne vjeruje da će doći do potrebe za vojskom na granici, barem u Hrvatskoj, rekla je za N1.

Komentari