Šuica poziva Hrvate da se na internetu uključe u raspravu o EU-u: Mi (Hrvati) volimo govoriti kada već bude kasno

Potpredsjednica EK Dubravka Šuica smatra kako su građani Hrvatske nedovoljno zainteresirani za sudjelovanje u Konferenciji o budućnosti Europe kojom Bruxelles želi uvjeriti stanovnike iz 27 zemalja EU-a kako je i njihovo mišljenje bitno u donošenju odluka.

Brojni građani smatraju kako nemaju utjecaja na odluke koje donose političari i birokrati pa su tri stožerne institucije – Europska komisija, Vijeće EU-a i Europski parlament – otvorili internetsku platformu na kojoj građani mogu nuditi svoje prijedloge o temama bitnima za EU.

“Više se očekuje od Hrvatske i Hrvata jer je na našoj platformi dosad prijavljeno 25 njihovih događaja, izneseno 500 ideja i oko 100 komentara”, rekla je Šuica, europska povjerenica za demokraciju i demografiju, za radijsku postaju Yammat FM. Te brojeve smatra niskima.

“Mi (Hrvati) volimo govoriti kada već bude kasno”, napomenula i pozvala građane Hrvatske da iznose svoje ideje na internetskoj stranici Konferencije o budućnosti Europe.



Rasprave mogu organizirati građani i skupine građana na županijskim i lokalnim razinama pa svoje zaključke prijaviti na toj digitalnoj platformi do kraja godine.

“Onda će njihove ideje biti uzete u obzir prilikom analize na proljeće”, obećala je Šuica.

Dubravka Šuica u petak je u Strasbourgu otvorila posljednji od 4 panela na kojima nasumce odabrani građani iz EU-a raspravljaju o temama važnima za EU.

Među 200 građana kojima su plaćeni put, smještaj i dnevnice je troje iz Hrvatske. Dvoje umirovljenika i studentica, pristigli iz Istre i Zadra, do ponedjeljka će u Europskom parlamentu iznositi svoja mišljenja o “EU u svijetu i migracijama”.

“Ne želimo imati na njih nikakav utjecaj, oni ne predstavljaju ni Hrvatsku ni neku instituciju. Oni predstavljaju sami sebe i svoje ideje. Nadam se da će imati komentare koji će doprinijeti našoj konferenciji”, rekla je Šuica koja se nije susrela s njima.

“Želimo doprijeti u svaki kutak naše Europe, ne samo kako bismo čuli koji su to dnevni problemi građana, nego i kakvu viziju EU-a oni imaju. To nam je osnovni cilj”, dodala je.

U rujnu i listopadu je ukupno 800 građana iz EU-a sudjelovalo na panelima nakon kojih će uslijediti i dodatni putem interneta. Njihovi prijedlozi trebali bi na proljeće biti uobličeni u prijedlog Europskoj komisiji, izvršnom tijelu EU-a.

Šuica tvrdi da će Europska komisija uzeti u obzir njihove prijedloge u području svog djelovanja, uglavnom prilikom izrade prijedloga zakona.

“Glavni cilj ove konferencije je uništiti mit o briselskom balonu te učiniti građane Europske unije sudionicima kreiranja europskih politika. Da vide da oni sami mogu utjecati na krajnji rezultat”, napomenula je Šuica.

“To je ono što se dosada mislilo da nije moguće ili da se događa samo ovdje (među političarima). A to nije točno, ali vlada takva percepcija”, dodala je.

U EU nema povjerenja 58 posto hrvatskih građana a vjeruje joj njih samo 38 posto, pokazuje anketa Europskog odbora regija i gradova provedena u rujnu 2020. godine.

U prosjeku 47 posto stanovnika zajedničkog bloka ima povjerenja u EU, a 45 posto nema, prenosi N1.

Komentari