Suđenje Bandićevom tjelohranitelju: Svjedokinja tvrdi da nije znao za primanje gotovine ‘na ruke’

Damjan Tadic / CROPIX

Svjedočenjem Sanje Bančević Medenice, koja je izjavila da je optuženi Robert Ljutić samo njezin dugogodišnji poznanik, ne i poslovni partner, u četvrtak je nastavljeno suđenje dugogodišnjem osobnom čuvaru i jednom od najbližih suradnika Milana Bandića.

Ljutiću se na Županijskom sudu sudi zbog optužbi da je prilikom organiziranja zagrebačkog Adventa od 2013. do 2016. izvukao 440.000 kuna.

Svjedokinja je ustvrdila da je ona jedina i prava vlasnica tvrtke “Tvornica događaja”, a Ljutić nije imao nikakve poslovne veze s tvrtkom koja je osnovana još 2008.

”Samoinicijativno sam 2015. godine poslala prijedlog projekta organizacije Adventskog sajma, ali ne znam kojem gradskom službeniku”, rekla je Bančević Medenica.



‘ŽAO MI JE ŠTO SE NISAM VIŠE NAKRAO’ Snimke sa suđenja Bandićevom tjelohranitelju za aferu Advent

Kaže da je njezin prijedlog prihvaćen pa je na sastanku u Gradskoj upravi upoznala Ljutića kao osobu koja je bila neposredno zadužena za organizaciju pojedinih dijelova sajma. Od tada je s njim zbog složenosti posla ostala u ”svakodnevnoj korelaciji i živoj komunikaciji”.

”Bila sam sretna što je upravo Ljutić određen za taj posao, jer je on bio u stanju bilo koje svakodnevne probleme riješiti odmah, od prepreka na cesti do uklanjanja kontejnera i smeća na prostoru na kojem su trebale biti kućice i štandovi”, kaže Bančević Medenica.

Potvrdila je da je njezina tvrtka izdavala uvećane račune Željku Markoviću, Stijepi Zoriću i Zoranu Pribetiću, koji su joj donosili novac u gotovini.

Na upit uskočkog tužitelja Saše Manojlovića što je učinila s tim novcem, svjedokinja je izjavila da je dio potrošila na organizaciju Adventskog sajma. Pritom je ustvrdila da Ljutić nije znao za njezine poslovne partnere ni za primanje gotovine ”na ruke”.

Na pitanje tužiteljstva kako to da je u pretresu njezina stana pronađena službena procjena vrijednosti Ljutićeve kuće u Dedićima, odgovorila je da se ne sjeća zašto joj je optuženi dao taj dokument. ”Vjerojatno zato da estetski pregledam nekretninu i predložim neko preuređenje”, dodala je.

Ne sjeća se imena, ali vjerojatno je iz policije

Priznala je kako ju je Ljutić krajem siječnja 2016. izvijestio da su pod istragom i da im se prisluškuju telefoni, ali se ne sjeća otkuda mu takva informacija.

Nakon preslušavanja tajne snimke telefonskog razgovora u kojem joj Ljutić govori da će joj sutra reći od koga je dobio informaciju o prisluškivanju, svjedokinja je rekla da se ne sjeća imena, ali je to ”vjerojatno bio netko iz policije”.

Uskok u optužnici navodi da je Ljutić navodnim nezakonitostima stekao nepripadnu imovinsku korist od najmanje 440.000 kuna, zajedno s Bančević Medenicom, direktoricom tvrtke “Tvornica događaja”, dok je za najmanje 53.200 kuna oštećena udruga Zajednica folklornog amaterizma Grada Zagreba (ZAFAZ) kojoj je na čelu bio Drago Topolovec.

Ljutić je bio, tvrdi se, stvarni voditelj poslovanja u tvrtki gdje je Bančević Medenica bila samo formalno direktorica, a dogovorili su se da će osigurati korištenje udruge ZAFAZ za potrebe poslovanja svoje tvrtke.

Ljutić je pritom koristio okolnost da se ZAFAZ uglavnom financira gradskim novcem te da on “kao suradnik gradonačelnika Zagreba ima utjecaj na odobravanje zahtjeva udruge ZAFAZ za dodjelu financijskih sredstava”.

U optužnici se navodi i kako su se preko ZAFAZ-a neosnovano nalagala plaćanja u korist “Trgovine događajima” dok su se ZAFAZ-u ispostavljale fakture za usluge koje nisu obavljane, te da su i s drugim tvrtkama Ljutić i Bančević Medenica izvlačili novac iz svoje tvrtke.

Fiktivni računi za informatičke usluge

Tužiteljstvo tvrdi kako su s drugom tvrtkom dogovorili da će im se bez plaćanja zakupnine, u iznosu od najmanje 50.000 kuna, omogućiti korištenje jedne ugostiteljske i trgovačke kućice na manifestaciji “Adventski štiklec”, a za to su bili ispostavljeni fiktivni računi.

Posebno se ističe ispostava fiktivnih računa za informatičke usluge koje nikada nisu bile izvršene.

Ljutićevi suokrivljenici ranije su, nakon priznanja i nagodbe s Uskokom, uglavnom osuđeni na uvjetne kazne, a Baničević Medenica na rad za opće dobro, kaznu od 50.000 kuna i povrat 220.000 kuna nezakonite dobiti.

Ljutić je trenutno zaposlen u Odsjeku za protokol u uredu zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

Komentari