Sudbina Hrvata u Crnoj Gori je u njihovim rukama

Twitter

Hrvatsko društvo vrlo je specifično glede pitanja koja su aktualna u svijetu, ali nisu ključna pri kreiranju politika. U našem se društvu pitanje manjina , bile one nacionalne, rodne , društvene, vjerske ili svjetonazorske , jedno od najvažnijih političkih pitanja.

Sloboda, jednakost, nacionalna ravnopravnost i ravnopravnost spolova, mirotvorstvo, socijalna pravda, poštivanje prava čovjeka, nepovredivost vlasništva, očuvanje prirode i čovjekova okoliša, vladavina prava i demokratski višestranački sustav najviše su vrednote ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.

Kada se reflektiramo na provođenje ustavnih propisa u Crnoj Gori , onda moramo tražiti i od njih glede zaštite prava autohtonog hrvatskog naroda, da vlast poštuje svoj Ustav i zakone.

Dakle, sve glede prava Hrvata je sadržano je u Ustavu CG, zakonima i međunarodnim sporazumima, bilateralnim ili općim.



Specifična situacija, koja je izvjesna prilikom promjene vlasti u Crnoj Gori, nalaže diplomaciji RH , koja je aktivna u komunikacijama sa hrvatskom zajednicom u Crnoj Gori, da vrlo istančano prati sva politička zbivanja u toj zemlji.

Vrlo su oprečna shvaćanja, pojedinih intelektualaca i interesnih grupa iz hrvatskog korpusa u Crnoj Gori i republici Hrvatskoj, o ulozi i misiji hrvatskih diplomatskih predstavnika u Crnoj Gori, a posebno u Boki kotorskoj.

Aktualna vlast u RH dokazala je svojim postupcima da je zainteresirana za Hrvate u Crnoj Gori svojom diplomatskom aktivnošću. Prvenstveno je to pokazala kada je prvi puta imenovala veleposlanikom u Crnoj Gori, Hrvata, karijernog diplomatu sa velikim diplomatskim iskustvom.

Što se tiče kotorskog konzulata, i dosadašnji konzuli jako su se trudili u komunikaciji sa Hrvatima Boke

Sada je dolaskom nove generalne konzulice , dignut rang konzulata, i trud prethodnih konzula oko nove zgrade konzulata, uspješno je realiziran i uz malu lobističku pomoć Zajednice bokeljskih Hrvata.

Moramo svakako naglasiti veliku potporu bivše predsjednice Republike i sadašnjeg ministra vanjskih poslova.

Djelovanje diplomatskih službi ne može i ne smije biti u službi ničijih parcijalnih interesa , bilo koje interesne skupine, osim legalnih i legitimnih predstavnika hrvatske zajednice u Crnoj Gori.

Diplomacija mora poštovati ustavni poredak , zakone, legalne i legitimne predstavnika vlasti zemlje i kojoj se nalazi. Diplomatski predstavnici ne govore u svoje ime , nego u ime vlasti svoje zemlje i EU.

Suradnja sa lokalnom zajednicom Hrvata treba biti usredotočena na rješavanju pitanja hrvatskog državljanstva, i eventualnih problema oko toga, na čemu diplomatske službe u posljednje vrijeme intenzivno rade sa nadležnim tijelima u RH.

Isto tako intenzivirati će se aktivnosti oko očuvanja kulturnih, tradicijskih i vjerskih vrednota hrvatskog naroda u Crnoj Gori.

Nadamo se da će dolaskom novog biskupa , vjerski život biti dignut na jednu novu dimenziju , sukladnu stremljenjima crkve i vjernika.

Ključna posao oko opstojnosti Hrvata u Boki moraju odraditi sami Hrvati.

Svjedoci smo nesporazuma i političkog nesnalaženja pojedinaca i grupa koji su rezultirali poraznim ishodom.

Traženje krivaca vodi nas u daljnje sukobe i razdiobe. Svatko tko ne može priznati svoj grijeh vrlo je upitan kao čovjek i kršćanin. Važno je sada rezimirati što je proteklih godina učinjeno dobro, a što argumentirano loše, u djelovanju svih predstavnika ustrojenih oblika hrvatskih interesa.

Svi politički čimbenici hrvatskog javnog i političkog života trebaju kroz svoje ustrojbene zajednice analizirati svoje prethodno djelovanje. Treba bez povišenih tonova i sukoba raščlaniti sve što je učinjeno dobro i isto tako ono nedobro.

Sukladno tome treba se naći snage da u okviru krovne institucije ustroja hrvatske zajednice u pomirbenom tonu nađe načina za donošenje platforme djelovanja u cilju zadovoljavanja političkih i društvenih interesa Hrvata u Crnoj Gori. U odabiru svojih predstavnika nitko izvan vaše zajednice nema prava odlučivati. A vi svi se morate pogledati u oči , i bez prozivki i ružnih rijeći, u uljuđenoj atmosferi kakva priliči potomcima Bokeljske gospode, odabrati časne i poštene domoljube koji su se dokazali da vole svoju najmiliju Boku.

Mi svi koji volimo Boku i Bokelje , uključujući i diplomatske službe RH, i institucije u RH koje su zadužene za suradnju sa Hrvatima Boke, možemo jako puno pomoći savjetom, prijedlogom i svom drugom pomoći u okvirima našeg djelovanja.

No, sve ostalo je na Hrvaticama i Hrvatima u Boki kotorskoj da konačno shvate da o svojoj sudbini mogu odlučivati jedino sami , ako su složni u temeljnim načelima svoje samosvojnosti.

Zajednica bokeljskih Hrvata

Zajednica bokeljskih Hrvata, svoje je djelovanje kroz proteklo jednogodišnje razdoblje, pandemiji usprkos, mogla je imati shodno epidemiološkim uvjetima , u vrlo ograničenim aktivnostima.

Nadajući se da će se kroz par mjeseci, zahvaljujući cijepljenu građana, situacija uglavnom normalizirati, pristupit ćemo našim aktivnosti prema zacrtanom planu i programu.

U proteklom razdoblju lobirali smo uspješno za obnovu Generalnog konzulata u Kotoru.

Uspostavili smo puno konstruktivnih kontakata za svim zainteresiranim čimbenicima u zemlji i inozemstvu promičući kulturu i tradiciju bokeljskih Hrvata.

Realizacija projekata za koje smo imali i planove i sredstva, nažalost je odgođena. No, vjerujemo da će naši vrijedni suradnici jednako marno većinu tih planova realizirati još ove godine.

Glavni projekt koji je pokrenula ZBH je podnesak Saboru i Vladi Republike Hrvatske kojim tražimo da se usvoji DEKLARACIJA HRVATSKOGA SABORA O POLOŽAJU HRVATSKOG NARODA U CRNOJ GORI.

Ovaj će naš podnesak doći na red proljetnog zasjedanja Hrvatskog sabora.

Osim zaštite kulturne, tradicijske i materijalne baštine bokeljskih Hrvata mi se borimo za uspostavu gospodarskih odnosa koji bi poboljšali materijalni status Hrvata i tako omogućili ostanak u svojoj domovini Boki kotorskoj, prenosi zbh.hr

 

Komentari