Sudar američke nuklearne podmornice u Kineskom moru

Američka nuklearna podmornica sudarila se s neidentificiranim objektom dok je proteklog vikenda bila u ophodnji u Južnom kineskom moru, području na čiji najveći dio Kina polaže pravo, doznaje se od američke mornarice i od neovisnog izvora.

„USS Connecticut udario je u objekt tijekom popodneva 2. listopada dok je plovio međunarodnim vodama u indopacifičkom području“, navodi američka mornarica u priopćenju.

Naveli su da nitko nije teže ozlijeđen u spomenutom incitentu.

„Nitko nije zadobio ozljede opasne po život“, dodaje se u priopćenju, što upućuje na to da su mornari možda lakše ozlijeđeni.



USS Connecticut, nuklearna podmornica klase Seawolf, oštećena je, ali je u operativnom stanju, dodaje mornarica. Naval Institute, blizak američkoj mornarici, piše da je podmornica u vrijeme izgreda sudjelovala u međunarodnoj vježbi u Južnom kineskom moru.

Kina polaže pravo na gotovo čitavo Južno kinesko more i gradi vojne baze na malim otocima i atolima na tom području. SAD i njegovi saveznici redovito obavljaju ophodnje u međunarodnim vodama u tom dijelu svijeta kako bi podsjetili na svoje pravo na slobodnu plovidbu, što potiče nezadovoljstvo Kine.

 

Komentari