Sudac Kvesić, jedini koji nije bio suspendiran je također udaljen od obnašanja sudačke dužnosti

Zvonko Vrban Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Sudac Ante Kvesić jedini je od trojice osumnjičenih osječkih sudaca protiv kojega dosad nije bio pokrenut stegovni postupak i nije bio suspendiran. No, i on će uskoro biti udaljen od obnašanja sudačke dužnosti.

Kako je pojasnio predsjednik Županijskog suda u Osijeku, sudac Zvonko Vrban u Kvesićevom slučaju primjenjuju se odredbe Zakona o Državnom sudbenom vijeću.

“Po njemu, sudac će biti udaljen s dužnosti ako je protiv njega pokrenut kazneni postupak zbog kaznenog djela za koje je predviđena kazna zatvora od pet godina ili teža, ili dok se nalazi u pritvoru. Da bi predsjednik suda udaljio suca s dužnosti, za to treba dobiti pravomoćno rješenje o provođenju istrage ili o istražnom zatvoru”, govori sudac Vrban.

Osumnjičenici imaju rok od osam dana za žalbu na pokretanje istrage, dok je žalbeni rok na određivanje istražnog zatvora tri dana. Po tome, o suspenziji suca Kvesića moglo bi se odlučivati u srijedu. Ta mjera nema veze sa stegovnim postupkom, jer se on ne može niti voditi dok traje kazneni postupak, koji ima prednost.Također se obustavlja i ranije započeti stegovni postupak i protiv sudaca Zvonka Vekića i Darka Krušlina, jer oni trenutno u njemu ne mogu sudjelovati. Stegovni je postupak protiv njih pokrenut zbog fotografija koje je Zdravko Mamić objavio u javnosti, a kao dokaz njegovog druženja s osječkim sucima. Na tim fotografijama nije bilo suca Kvesića.

Nakon što je USKOK protiv trojice sudaca pokrenuo istragu, Vekiću i Kvesiću je određen istražni zatvor, dok je Krušlin pušten da se brani sa slobode. Kvesić je pritvoren zbog bojazni od ponavljanja djela. Kada bude udaljen s dužnosti, teoretski, neće više biti ni u poziciji da ponovi djelo pa bi kroz dogledno vrijeme mogao biti pušten iz Remetinca, piše Večernji list.

ODLUKA DONESENA Dva suca i Drago Tadić idu u istražni zatvor, sudac Krušlin pušten na slobodu

Komentari