Sabor ukinuo imunitet Barišiću i Grgiću, prisegnuo HDZ-ov Mato Čičak

Dio optuženih u aferi Janaf na čelu s direktorom Draganom Kovačevićem sinoć je ispitan u sjedištu USKOK-a. Svi su proveli noć u pritvoru na Oranicama, a danas prijepodne bit će odvedeni sucu istrage koji će odlučivati o jednomjesečnom slanju u istražni zatvor. Zasad nema informacijama jesu li na ispitivanju aktivno iznosili obranu ili su se branili šutnjom.

Prisegnula zamjena Draženu Barišiću

U Hrvatskom saboru u petak je prisegnuo HDZ-ov Mato Čičak, zamjena za Dražena Barišića, koji je svoj mandat stavio u mirovanje i kojem je skinut imunitet zbog sumnji za upletenost u aferu vezanu uz Janaf i tvrtku Elektrocentar Petek.

Čičak je prisegnuo da će dužnost zastupnika obnašati savjesno i odgovorno, u radu se držati Ustava i zakona, poštovati pravni poredak.

Načelnik je općine Rugvica, a u prošlom saborskom sazivu također je bio zastupnik.



Sabor je, zapravo, pozitivno odgovorio na prijedlog svog Mandatno-imunitetnog povjerenstva da donese odluku o mirovanju Barišićeva  mandata i početku Čičkove zastupničke dužnosti.

Barišić je uputio pisani zahtjev da mandat stavlja u mirovanje, a HDZ je umjesto njega za zastupnika odredila Matu Čička, rekao je predsjednik MIP-a Robert Jankovics.

Sabor ukinuo imunitet zastupnicma 

Glasa se o ukidanju imuniteta Barišiću i Grgiću. Daje se odobrenje za pokretanje kaznenog postupka protiv Dražena Barišića. Daje se odobrenje za lišenje slobode i otvaranje istražnog zatvora za Dražena Barišića. Glasa se o ove dvije točke. Za je 121 zastupnik, suzdržan je jedan zastupnik.

Potom se glasalo o Grgiću. 123 za 2 suzdržana

Održana je sjednica MIP-a koja je započela u 9:30 sati

Predsjednik MIP-a Robert Jankovics  je rekao kako je jednoglasno prihvaćena odluka o stavljanju u mirovanje Barišićevog mandata. “Odluka je donesena jednoglasno”, kazao je našem reporteru.

Na pitanje našeg reportera kako ovakve akcije utjeću na povjerenje građana u rad zastupnika, tj. stavljaju li ljagu na zastupnike odgovara: “Nije ugodno, posebno nama u MIP-u, nadam se da će biti sve manje ovih odluka.”

U 9:30 je nova sjednica MIP-a. Barišićev mandat se stavlja u mirovanje, a potvrđuje njegova zamjena Mato Čičak.

U 10 na sjednici Sabora Čičak polaže prisegu

Predsjedništvo HDZ-a odlučilo: Mato Čičak umjesto Dražena Barišića u Hrvatskom saboru

Kovačević je imao dojavu da mu se sprema uhićenje

Kako je objavio Jutarnji list, Dragan Kovačević imao je dojavu da mu se sprema uhićenje te je, prema informacijama lista, pokušao ukloniti kompromitirajući materijal, kao i mobitele.

Tko je ‘krtica’ koja je direktoru Janafa javila za akciju: Pokušao je uništiti mobitele

Naime, Kovačević je bio tajno praćen i sniman posljednjih godinu dana te su tako istražitelji u srijedu navečer otkrili da je dobio informaciju o uhićenju. Još uvijek ne znaju tko mu je to dojavio te je pokrenuta istraga kako bi doznali.

Uskok objavio zašto ih tereti

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja deset osumnjičenih je predano ili će biti predano pritvorskom nadzorniku , dok je policija protiv 13 osumnjičenih osoba podnijela kaznenu prijavu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta zbog sumnje da su počinili kaznena djela trgovanja utjecajem, davanja mita za trgovanje utjecajem, poticanja na trgovanje utjecajem, primanja i davanja mita, zlouporabe položaja i ovlasti, pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti te nezakonitog pogodovanja i pomaganja u nezakonitom pogodovanju.

U odnosu na dvojicu čelnika jedinica lokalne samouprave čeka se odluka Hrvatskog sabora o zahtjevima DORH-a za skidanje imuniteta, priopćio je USKOK.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković najavio je da će se glasanje o skidanju imuniteta zastupnicima glasovati u petak 10 sati.

USKOK objavio za što tereti Kovačevića i ostale: 13 ljudi povezuje jedna tvrtka, a iznosi su ogromni

Komentari