Sud u Rusiji proglasio Navaljnog krivim za prevaru i nepoštivanje suda

profimedia

Ruski sud proglasio je u utorak disidenta Alekseja Navaljnog krivim za prevaru širokih razmjera, zbog čega će se zatvorska kazna najžešćem kritičaru predsjednika Vladimira Putina najvjerojatnije produljiti za nekoliko godina.

Proglašen je krivim i za nepoštivanje suda.

Navaljni već služi kaznu od dvije i pol godine u zatvoru istočno od Moskve zbog kršenja odrebi uvjetne kazne za koje taj žestoki kritičar Kremlja tvrdi da su izmišljene kako bi se osujetile njegove političke ambicije.

U ovom posljednjem kaznenom postuplu protiv njega, za koji također tvrdi da je politički motiviran, mogao bi dobiti zatvorsku kaznu do 13 godina. Presuda se očekuje u četvrtak.



Vidno mršavi, ispijeni Navaljni stajao je pokraj svojih odvjetnika u sobi punoj pravosudnih policajaca dok je sudac čitao optužbe na njegov račun.

Pognutog pogleda, taj 45-godišnjak je mirno prelistavao sudske dokumente, ostavljajući dojam nezainteresiranosti za točke optužnice koje mu se stavljaju na teret.

Tužitelji su tražili kaznu od 13 godina u kaznenoj koloniji maksimalne sigurnosti zbog prevare i nepoštivanja suda.

Nakon posljednjeg sudskog ročišta 15. ožujka, Navaljni je na Instagramu napisao: “Ako je zatvorska kazna cijena mojeg ljudskog prava da kažem stvari koje se moraju izreći (…) mogu tražiti i 113 godina zatvora.

Neću se odreći svojih riječi ili djela”.

Komentari