Sud odbacio tvrdnje o utjecaju politike: Borba protiv korupcije ne znači da sudovi moraju nekritički i bezuvjetno ocijeniti zakonitima sve odluke Povjerenstva

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Visoki upravni sud poručio je da je odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa izrečenu zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću ukinuo u skladu sa stajalištima Ustavnog suda, odbacivši sve tvrdnje o bezrazložnoj promjeni ranije sudske prakse i utjecaju politike.

Potaknut informacijama iznesenim posljednjih dana u medijima, Visoki upravni sud je priopćio da su u presudi u potpunosti poštovana iznesena načelna pravna stajališta Ustavnog suda o primjeni članka 5. Zakona o sprečavanju sukoba interesa koji se odnosi na načela djelovanja.

U priopćenju napominju da je Ustavni sud iznio načelna stajališta o primjeni članka 5. u odluci od 2. srpnja 2019. odlučujući o slučaju bivšeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka koji je zbog sumnji u sukob interesa napustio politiku. Ustavni sud tada je ukinuo presude Visokog upravnog suda i Upravnog suda u Zagrebu te predmet vratio Upravnom sudu na ponovni postupak.

“U presudi su u potpunosti poštovana iznesena načelna pravna stajališta Ustavnog suda Republike Hrvatske o primjeni zakona”, poručili su iz Visokog upravnog suda, napominjući da su svi dužni poštovati odluke Ustavnog suda.



Neosnovani komentari 

Visoki upravni sud pritom je neosnovanima nazvao sve komentare o bezrazložnoj promjeni ranije sudske prakse, smatrajući da se u nekim medijima tendenciozno insinuira mogući utjecaj politike na njegov rad.

Upozoravaju da to dovodi u pitanje nepristranost sudaca u odlučivanju i čini nedopustiv pritisak na neovisnost rada sudaca te se ujedno dovodi u pitanje i sudačka bezuvjetna opredijeljenost borbi protiv svih oblika korupcije.

Ističu pritom da borba protiv korupcije ne znači da sudovi moraju nekritički i bezuvjetno ocijeniti zakonitima sve odluke Povjerenstva, jer bi to učinilo besmislenom naprijed navedenu ulogu upravnih sudova u kontroli zakonitosti odluka koje donose javnopravna tijela.

Napominju također da su upravni sudovi i Visoki upravni sud nadležni ocjenjivati zakonitost odluka Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa pri čemu osiguravaju zakonitost, ali i pružaju sudsku zaštitu prava i pravnih interesa stranaka povrijeđenih pojedinačnim odlukama ili postupanjem javnopravnih tijela.

Stvara se moguća percepcija da su promijenjene sudske prakse

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa najavilo je da će Državnom odvjetništvu uputiti prijedlog za izvanredno preispitivanje presude Visokog upravnog suda koji je poništio odluku izrečenu Bandiću zbog povrede načela djelovanja.

Čelnica povjerenstva Nataša Novaković rekla je novinarima da dok traje postupak o izvanrednom pravnom lijeku neće postupati “niti jednom radnjom” u predmetima koji se odnose na načela djelovanja.

Upozorila je da bi, ostane li ovakva situacija i nakon postupka povodom izvanrednog pravnog lijeka, to bio veliki udarac za povjerenstvo i borbu protiv korupcije općenito. Novaković je novinarima objasnila da povjerenstvo od 2014. ima takvu praksu, ali se nakon sedam godina ona promijenila.

“To je nešto što smo imali pravo, što je sud smatrao da imamo pravo. Mi u ovom trenutku to očito više nemamo”, zaključila je Novaković.

Upitana vidi li tu odluku kao posljedicu političkog pritiska, Novaković je kazala kako se može reći da se stvara moguća percepcija da su promijenjene sudske prakse nakon što je to postalo sporno u političkim krugovima.

Upozorila je da će ovlasti povjerenstva biti znatno smanjene ako se tom tijelu onemogući da “utvrđuje ono što je možda osnova postupanja dužnosnika”.

Komentari